Health

Vapen is schadelijk: Atomic Habits boek laat je écht stoppen

stoppen-met-vapen-atomic-habits
(Foto: Freepik)

Je hoort het verhaal overal, in cafés, op social media, vapen is de ‘veilige’ versie van roken. Maar die dampen blijken niet zo onschuldig te zijn als ze lijken. Wat als je wist dat er een manier was om je vape gewoontes voor eens en altijd op te geven. Met de hulp van het baanbrekende boek Atomic Habits van James Clear is stoppen met slechte gewoontes als roken en vapen een fluitje van een cent.

De schadelijke waarheid achter vapen

Hoewel vapen in de volksmond wordt beschouwd als een ‘gezonder’ alternatief voor traditioneel roken, zijn er talrijke studies die aantonen dat het zijn eigen unieke reeks gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Vapen introduceert nog steeds nicotine in het lichaam, een stof die sterk verslavend is en kan leiden tot verhoogde bloeddruk en abnormale hartslag.

Niet alleen dat, maar de damp die wordt geproduceerd door elektronische sigaretten bevat ook een aantal potentieel schadelijke chemicaliën. Deze omvatten zware metalen zoals lood, kankerverwekkende stoffen en andere giftige stoffen. Deze stoffen zijn slecht voor je gezondheid en vooral je longen. Maar bijvoorbeeld ook voor je testosteronspiegels.

Slechte gewoontes stoppen met Atomic Habits

Het overwinnen van een gewoonte als vapen kan een uitdaging zijn, maar met de hulp van James Clear’s Atomic Habits kan het zeker haalbaar worden. Dit boek biedt waardevolle inzichten en strategieën om gewoontes te creëren die bijdragen aan succes, en tegelijkertijd slechte gewoontes te verminderen zoals het stoppen met vapen.

Clear onderstreept het belang van het focussen op systemen in plaats van doelen. Hij beweert dat het succes dat we zoeken niet voortkomt uit het bereiken van eenmalige doelen, maar uit de dagelijkse gewoonten die ons gedrag vormen. Om te stoppen met vapen, stelt Clear voor om de gewoonte te breken in vier stappen: cue, craving, response, en reward. Door deze vier elementen te herkennen en aan te passen, kun je de cyclus van de gewoonte doorbreken.

SHOP NU VOOR 14,89

Stoppen met vapen met Atomic Habits

Bijvoorbeeld, als de cue voor vapen na de maaltijd is, probeer dan iets nieuws te introduceren, zoals een korte wandeling of het drinken van een glas water na deze maaltijd. Zorg ervoor dat de nieuwe gewoonte voldoet aan dezelfde craving (in dit geval een soort ontspanning of beloning na het eten) maar een gezondere respons en beloning biedt.

Het belangrijkste is om je nieuwe gewoontes makkelijk, aantrekkelijk, en bevredigend te maken, terwijl je oude gewoontes moeilijk, onaantrekkelijk, en onbevredigend maakt. Met de juiste inzet en de hulp van Atomic Habits, kan je de controle over je gezondheid terugkrijgen en afscheid nemen van slechte gewoontes zoals vapen!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Clear (@jamesclear)

SHOP NU VOOR 14,89