stoppen met suiker eten
Health

Stoppen met suiker? Dit zijn de voordelen van minder suiker eten

Denk je aan stoppen met suiker? Suiker is niet per definitie slecht voor je. Maar alles waar te voor staat is niet gezond. Ook te veel suiker is niet goed voor je lichaam en gezondheid. Te veel suiker is bijvoorbeeld niet goed voor je alvleesklier. Wij leggen je uit wat suiker doet met je lichaam en hersenen.

Wat zijn de effecten van stoppen met suiker?

Wanneer je zoetigheid nuttigt krijg je trek in nog meer zoetigheid. Dit komt doordat suiker ervoor zorgt dat je hersenen dopamine afgeven. Dopamine zorgt voor een gelukkig gevoel. Hierdoor wil je nóg meer suiker, dit kan niet altijd positief zijn. Toch hebben je hersenen wel brandstof nodig.

Dat zit zo: tijdens de spijsvertering wordt suiker omgezet in glucose. Glucose is de brandstof voor het brein. Onze hersenen zijn energieslurpers. Nadenken, leren, onthouden en alle prikkels verwerken. Je hersenen zijn er maar druk mee. Juist daarom is het belangrijk om wel genoeg brandstof te hebben.stopper met suiker 1

1. Het effect op je lichaam

Te veel suiker zorgt voor overbelasting van je alvleesklier. Je alvleesklier zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in evenwicht blijft. In je alvleesklier zitten groepen cellen. Deze cellen zijn de eilandjes van Langerhans. Zij produceren glucagon en insuline. Wat doet glucagon? Glucagon zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker daalt.

2. Alvleesklier werkt minder

Ook speelt je alvleesklier een rol bij de spijsvertering. Wanneer je je alvleesklier belast door overmatig suiker kan je alvleesklier ontstoken raken. Een   alvleesklier zorgt ook voor andere kwaaltjes. Een goed werkende alvleesklier zorgt ervoor dat er spijsverteringssappen worden aangemaakt. Een slecht werkende alvleesklier kan ervoor zorgen dat er een verstoring van je spijsvertering ontstaat.

3. Overgewicht grote oorzaak

Daarnaast zorgt te veel suiker voor overgewicht. Van suiker alleen word je niet zomaar dik. De suikers die we binnenkrijgen komt vaak uit producten zoals snoep, frisdrank, koek en gebak. Dit zijn producten met veel koolhydraten, als je meer koolhydraten binnenkrijgt dan nodig dan kom je aan. Een man mag 2500 kilocalorieën per dag. Producten zoals snoep, frisdrank, koek en gebak bevatten vaak veel calorieën, op deze manier kan suiker wel bijdragen aan overgewicht.

schijfvanvijfNatuurlijk zal je echt niet gelijk dik worden van een colaatje of een gebakje, maar zorg dat je gevarieerd blijft eten. Daar kan de schijf van vijf meehelpen.

4. Slecht voor je tanden

Suiker kan ook slecht zijn voor je tanden. Suiker kan namelijk gaatjes in het gebit veroorzaken. De bacteriën in onze mond zorgen ervoor dat suiker wordt omgezet in zuur. Dit zuur zorgt ervoor het tandglazuur van tanden en kiezen wordt opgelost.

Wat zijn de voordelen van minder of stoppen met suiker eten?

Je kunt afvallen. Zoals we nu weten kan suiker voor overgewicht zorgen. Door deze producten te laten staan zal je vanzelf sneller afvallen. Nogmaals: we verbieden het je echt niet om suiker te blijven nuttigen. Zo is suiker niet per definitie slecht. Maar het verminderen van suiker (of zelfs stoppen met suiker) kan zeker bijdragen aan het afvallen.

1. Je wordt gelukkiger

Misschien had je dit niet verwacht maar wist je dat suiker je prikkelbaar en vermoeid kan laten voelen? Na je suikerrush kun je een dip voelen. Door suiker uit je eetpatroon te halen kan je de welbekende ‘suikerdip’ vermijden.

2. Je huid zal weer stralen

Wat veel mensen vergeten is dat suiker een voedingsbodem is voor ontstekingen. Dit zal zich vertalen naar acne en onzuiverheden. Minder suiker betekent dat je huid een stuk rustiger zal worden. Je acne en onzuiverheden zal verminderen en je huid zal weer stralen.

3. Je krijgt meer energie

Overmatig suiker (of het consumeren van producten waar suiker in zit) kan ervoor zorgen dat je geen energie hebt. De producten waar het meeste suiker in zit zorgt er vaak voor dat je minder energie hebt.
sporten

4. Je zal gezonder worden

En je dus fitter voelen. Veel producten waar suiker inzit zijn ongezonde producten. We begrijpen best dat je niet helemaal zonder suiker kan. Gelukkig zijn er alternatieven. Zoals honing, suikerbieten en alle stropen zoals ahornsiroop.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen?

Wanneer je besluit te stoppen met suiker krijg je waarschijnlijk last van cravings. Stoppen met suiker kan zorgen voor afkickverschijnselen. Zoals diarree, hoofdpijn, misselijkheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Last van vermoeidheid? Deze tips kunnen je daarbij helpen.