Stoppen met roken 2023
Health

11 dingen die je helpen om te stoppen met roken in 2023

Stoppen met roken is elk jaar weer een goed voornemen van veel vaste rokers. In de praktijk blijkt stoppen met een nicotineverslaving uitdagend, een deel haakt na een tijdje af. Hoe vergroot je de kans van slagen? Hoe zorg je ervoor dat je niet meer in de verleiding komt en ook sociaal niet meer rookt? We verzamelden 11 tips, waarmee stoppen met roken je vast gaat lukken in 2023.

11. Goede voorbereiding

Hoeveel tijd je nodig hebt om het stoppen voor te bereiden, verschilt natuurlijk per persoon. Een richtlijn is om ongeveer 2 weken de tijd te nemen voor je voorbereiding. Kies bijvoorbeeld een dag en een tijdstip, en zorg ervoor dat je al je rookwaren weg hebt gegooid. Vergeet niet eventuele asbakken en aanstekers op te bergen. Dit helpt je om focus te houden op je stop proces.

10. Vraag hulp bij stoppen

Met persoonlijke hulp vergroot je de kans van slagen. Kies iemand die jou als een soort persoonlijke begeleider ondersteunt. Dan kan je partner zijn, je huisarts of iemand anders waarin je veel vertrouwen hebt.

Stoppen met roken

9. Kies effectieve hulpmiddelen

Wat vaak goed werkt is de combinatie van een persoonlijke begeleider en een hulpmiddel. Denk daarbij aan nicotine kauwgom, -pleisters of -tabletten. Je huisarts kan je daarin op wel helpen en zelfs medicijnen voorschrijven. Een tip van onze redactie is Tabex, dit bevat net als Champix de werkzame stof varenicline. Dit product kun je zelf online bestellen.

Tabex is een natuurlijk middel en wordt gebruikt om ontwenningsverschijnselen van een rookverslaving tegen te gaan. In tegenstelling tot het chemische Champix, wat je dokter kan voorschrijven, kent het nauwelijk bijwerkingen. Het kan je effectief helpen om te stoppen met roken doordat het makkelijker wordt. Tijdens de kuur rook je de eerste paar dagen door en neemt de trek vanzelf af. Vervolgens stop je en maak je de kuur volledig af.

8. Maak een lijstje met voordelen van stoppen met roken

Maak een lijstje van wat voor jou de belangrijkste voordelen zijn om te stoppen. Heb je een moeilijk moment, pak dan het lijstje erbij. Om je op weg te helpen: er zijn natuurlijk best veel voordelen aan stoppen met roken: je gezondheid verbeteren, fitter worden, geld overhouden, geen naar rook stinkende kleren en gordijnen meer, een goed voorbeeld voor je kinderen of anderen in je omgeving zijn et cetera.

7. Wat doe je op moeilijke momenten

Met moeilijke momenten krijgt vrijwel elke stopper te maken. Het is dus verstandig van tevoren te bedenken wat je op zo’n moment gaat doen. Bijvoorbeeld gaan wandelen of iemand – misschien je persoonlijke begeleider – bellen.

6. Kies bewust een stopdatum

Kies bij voorkeur een periode waarin je weet dat je weinig stress kunt verwachten. Stress is namelijk vaak een reden om te bezwijken voor een sigaretje. Zorg in ieder geval dat je voor afleiding kan zorgen op moeilijke momenten.

Stoppen met roken

5. Stop in 1 keer: cold turkey

Sommige ex-rokers is het gelukt om te stoppen door af te bouwen. Voor de meerderheid van de stoppers blijkt dat in de praktijk lastig. Het advies is dan ook om in 1 keer te stoppen.

4. Doe alle sigaretten weg

Dit klinkt als een open deur, maar het wordt vaak vergeten. Zorg dat op je stopdatum alle sigaretten en andere rookwaar uit je huis, auto, je werkplek en waar je ze verder ook bewaarde zijn verdwenen. Bewaar zeker ook geen sigaretten voor rokende bezoekers.

3. Vraag steun aan naasten

Het is een enorme steun als je omgeving meewerkt. Vraag aan je partner, familie, huisgenoten, vrienden en collega’s om steun. Spreek bijvoorbeeld met andere rokers af, dat ze je vanaf je stopdatum geen sigaretten meer aanbieden.

Stoppen met roken

2. Check je zorgverzekering

Je zorgverzekering vergoed begeleiding bij stoppen met roken volledig. Je kunt 1 keer per jaar een methode volgen. Dat kan persoonlijke coaching zijn of een groepstraining. De behandelaar moet wel aangesloten zijn bij jouw zorgverzekeraar.

1. Zorg voor maatwerk

Je kent jezelf het beste. Wat zijn voor jou de moeilijke momenten die je verwacht? Ben je een groepsmens of wil je het alleen oplossen? Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt stoppen met roken. Stel een programma samen die het best bij jou past.