stoppen met klagen
Life

Stoppen met klagen: deze 6 handige tips helpen jou stoppen

Stoppen met klagen? We hebben altijd wat te klagen. Het is nooit goed, maar wist je dat teveel klagen ongezond is? Je kunt er depressief van worden. Een gezond portie mopperen is niet klagen, maar ‘ventileren van je emoties’. Niets mis mee, maar het moet niet te gek worden. Als je van mening bent dat je teveel klaagt dan hebben wij 6 tips die jou kunnen helpen met stoppen met klagen.

Stoppen met klagen: hoe doe je het?

Soms is het heerlijk om over alles en iedereen te klagen. Het maakt niet uit of de zon schijnt, of dat het regent, beide is simpelweg klote. Je baan is klote, zwarte peper in je eten is klote, en de verpakking van een pak kaas openen is klote. En dan hebben we het nog niet eens over de buren, familie, en mensen in het algemeen; allemaal klote.

Maar geen zorgen! Met deze tips wordt het leven weer een regenboogje. Als je de onderstaande tips dagelijks in de praktijk toepast, dan zul je zien dat het leven er een stuk rooskleuriger uit gaat zien. Je zult minder gaan mopperen.

stoppen met klagen

1. Stop met zelfmedelijden

Jezelf herhaaldelijk in een slachtofferrol zetten helpt niet, sterker nog, het is ronduit triest. Er zijn mensen die het veel slechter hebben dan jij, en wensen het leven wat jij nu hebt. Dus trek jezelf van die bank af, gooi je zakdoekjes weg en gedraag je als een kerel. Somber wegkwijnen in zelfmedelijden lost geen problemen op, en bovendien is het is irritant voor je omgeving.

2. Verander je verwachtingspatroon

Je wordt ongelukkig van te hoge verwachtingen. Daarnaast is het nooit genoeg, en wil je alleen maar meer. Jouw verwachtingen botsen met de realiteit en daar wordt je niet vrolijk van. Je moet doelen nastreven, dat zeker, maar wees realistisch. Je zult nooit koning van Nederland worden, dus streef dat doel niet na. Als jouw verwachtingspatroon past bij de realiteit dan zul je een stuk minder klagen.

stoppen met klagen

3. Zorg ervoor dat je niks te klagen hebt

Jij bent de uitvoerder van je eigen leven, dus zorg ervoor dat je niets te klagen hebt. Klagen is niets meer dan een reactie op iets dat al is gebeurt, dus denk vooruit. Je kunt klagen over het weer, of het weerbericht checken en een paraplu meenemen. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat leidt tot minder frustraties.

4. Jij creëert jouw eigen stemming

Jij kunt de wereld niet veranderen, maar je hebt wel de macht over jouw gedachten. Jij creëert jouw eigen realiteit. Als je op een negatieve manier naar de wereld kijkt dan wordt dat jouw realiteit, een sombere wereld waar je liever niet in wilt leven. Denk je positief, en denk je in oplossingen en kansen, dan zul je zien dat jouw realiteit een stuk leuker wordt. Met deze gedachtegang zul je een stuk minder klagen.

stoppen met klagen

5. Minder klagen en meer waarderen

Als je negatief denkt dan zul je nooit een positief leven hebben. Als je iets minder klaagt en wat meer waardeert dan zul je zien dat het allemaal zo slecht nog niet is. Als je gezond bent, een dak boven je hoofd hebt, eten op tafel hebt, en lieve mensen om je heen hebt, dan ben je rijker dan je denkt.

6. Is het de moeite waard om te klagen?

Je moet jezelf afvragen of het de moeite waard is om te klagen. Je lost er namelijk niets mee op. In plaats daarvan kun je beter een oplossing proberen te vinden om dat gevoel van ongenoegen weg te nemen. Als je dat vaak genoeg doet dan zul je minder mopperen, want je denkt in oplossingen. Is er geen oplossing voor? Dan heeft klagen alsnog geen enkele zin. Hakuna Matata.