Style

Zo krijg je de zweetlucht uit jouw stinkende sportschoenen

stinkende-sportschoenen-zweetlucht-tips
Foto: Freepik

Iedere hardloper, fitness fanaat of andere sporter krijgt er mee te maken: stinkende sportschoenen. Als jij gister de marathon van Amsterdam hebt gelopen is dit zelfs bijna een garantie. Maar hoe krijg je die muffe zweetlucht uit je schoenen? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet, zodat je niet onnodig nieuwe sportschoenen hoeft te kopen en jouw ‘oude’ schoenen weer fris en fruit laat ruiken.

De oorzaak van zweetlucht uit jouw sportschoenen

De oorzaak ligt natuurlijk vrij voor de hand. Jouw voeten hebben zo’n 250.000 zweetklieren, die allemaal zweet produceren. Schoenen zitten vaak strak en zijn daarom vrij warm. De ideale plek voor vieze bacteriën dus. Mengen deze bacteriën zich met jouw zweet? Dan krijg je al snel die vieze zweetlucht. Niet fijn voor jou, niet fijn voor jouw huisgenoten of partner.

De oplossing is echter net zo simpel als de verklaring voor die muffe lucht uit jouw stappers. Er zijn verschillende manieren om er keihard maatregelen mee te nemen. Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet die gemakkelijk uit te voeren zijn en je jouw favoriete sportschoenen weer aandurft te trekken.

stinkende-sportschoenen-zweetlucht
Foto: Freepik

Tips tegen die nare zweetlucht

De gemakkelijkste tips is in onze ogen het gebruiken van de vriezer. Stop jouw stinkende (sport)schoenen in de vriezer en laat ze minimaal een dag erin staan. Het beste is om ze in een afgesloten plasticzak te doen voordat je ze de vriezer in legt. De volgende dag zijn jouw sportschoenen weer fris (en heel erg koud). Laat ze dus wel even opwarmen voordat je ze aandoet.

Is de geur hardnekkiger en zijn jouw schoenen überhaupt wat vies? Stop ze dan in de wasmachine. Verwijder de veters van jouw schoenen en stop de schoenen in een oude kussensloop. Doet dit echter niet met de schoenen die er perfect uit moeten blijven zien. Ze kunnen namelijk wat bleker uit de wasmachine komen. Wij gebruiken deze tip vooral met onze meest functionele schoenen en niet onze fashion items.

Zo voorkom je het probleem

Natuurlijk wil je liever voorkomen dan genezen. Een goede tip hiervoor is het gebruiken van talkpoeder. Smeer je voeten vooraf in met dit middeltje en je merkt al snel dat jouw voeten minder zullen zweten. Het werkt daarnaast ook antibacterieel en is een killer voor schimmels, wat nare geurtjes zal voorkomen. Een andere tip is het feit dat je altijd sokken moet dragen (ook in sneakers). Wellicht staat het toffer zonder sokken, maar het is een garantie op zweetlucht als je geen sokken draagt.

Ook is het afwisselen van je schoenen een goed idee. Koop twee verschillende sportschoenen en draag ze om de dag. Zo kunnen die stappers goed luchten tussen als jouw workouts door. Ook schoenen hebben af en toe wat rust nodig. De laatste essentiele tip is de juiste maat. Zorg dat je nooit te grote of te kleine sportschoenen draagt. Dit is niet bevorderlijk voor de workout en al helemaal niet voor de geur die er uit jouw schoenen komt.