Geld & Carrière

Zo bizar veel stijgt de prijs van benzine per 1 juli 2023

stijging-prijs-benzine-accijns
De prijzen van benzine en diesel gaan hard stijgen vanaf 1 juli 2023.

Autorijden gaat weer fors duurder worden. Het kabinet heeft vorig jaar de accijnzen voor benzine en diesel verlaagd om mensen tegemoet te komen. De reden voor het verlagen van de accijnzen op brandstof was de hoge inflatie, maar aan deze belastingverlaging komt per 1 juli 2023 een einde. De prijzen aan de pomp zullen flink gaan stijgen, en dat gaan we voelen in onze portemonnee, want het gaat niet om een paar eurocent.

Verlaging accijnzen op brandstof

De stijgende inflatie en de hoge kosten voor energie en boodschappen hakten er vorig jaar goed in, en het lijkt erop dat deze trend zich voorlopig voort blijft zetten. We betalen allemaal meer voor alles. De prijzen van boodschappen in de supermarkt rijzen de pan uit, en dan krijgen we dankzij krimp flatie ook nog eens minder voor ons geld. Niemand zit te wachten op een accijnsverhoging op brandstof, maar het lijkt erop dat het er per 1 juli toch van gaat komen.

Door de verhoging is artikel 84a van de Wet op de accijns voor pomphouders en handelaren in brandstof niet meer van toepassing. Dit houdt in dat de opslaghouder het verschil in tarief over zijn voorraden brandstof niet meer hoeft aan te geven en te betalen. Voor veel mensen, en vooral voor mensen die dagelijks in de auto zitten, is dit slecht nieuws, want de prijzen voor benzine, diesel en LPG zullen vanaf 1 juli flink gaan stijgen.

benzine duurder

Dit bedrag gaat een liter benzine kosten vanaf 1 juli

De verhoging van de benzineprijzen moet eigenlijk ‘het einde van de verlaging van accijns kortingen’ worden genoemd, want dat is wat de overheid vorig jaar als maatregel tegen de hoge inflatie heeft bewerkstelligd. Een korting op de accijns voor brandstof dus. Dit is vanaf 1 juli niet meer van toepassing. We betaalden toen 17,3 cent minder voor benzine, 11,1 cent voor diesel, en 4,1 cent minder voor LPG.

De verlaging van de accijns op brandstof zou eigenlijk tot eind vorig jaar duren, maar het kabinet verlengde dit met zes maanden. Volgens bronnen wordt deze verlaging langzaam afgebouwd. We gaan dan 8,65 cent meer betalen voor benzine, 5,55 cent meer voor diesel, en 2 cent meer voor LPG, dat is exact de helft van de huidige korting. We zullen de knip dus weer vaker moeten trekken, iets wat we tegenwoordig in andere gevallen ook al noodgedwongen moeten doen.

accijns benzine