STAP-budget 1000 euro subsidie
Geld & Carrière

Het nieuwe STAP-budget geeft je gratis 1000 euro voor een opleiding

Zit je erover na te denken om binnenkort met een training, cursus of studie te beginnen? Dan hebben we goed nieuws. De Rijksoverheid heeft namelijk laten weten dat zowel werkenden als werkzoekenden vanaf 1 maart 2022 een subsidie van 1.000 euro per jaar kunnen aanvragen voor scholing en ontwikkeling.

STAP-budget subsidie

De subsidie komt uit het zogenaamde STAP-budget, dat staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is bedoeld om werkenden en werkzoekenden meer kansen te geven om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Alleen voor erkende opleidingen

Niet iedere cursus, training of opleiding komt echter in aanmerking. Het moet namelijk wel een erkende opleiding zijn. Op de website stap-budget.nl kun je checken wat de goedgekeurde STAP-opleidingen zijn.

Daar vind je cursussen trainingen en opleidingen in 21 verschillende vakgebieden, waaronder juridisch, taal, ICT en ondernemerschap. Ook kun je sorteren op onder andere opleidingsvorm, opleidingssoort en de kosten van de opleiding.

STAP-budget

Eisen om in aanmerking te komen

Helaas komt ook niet iedereen in aanmerking voor het STAP-budget. Zo moet je ouder zijn dan 18 en nog geen AOW ontvangen. Daarnaast moet jij of je partner de nationaliteit hebben van een land binnen de Europese Unie.

Een andere eis is dat je volks verzekerd bent, wat betekent dat je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland hebt gewoond, hebt gewerkt of een uitkering hebt gekregen. Verder mag je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebben gekregen en moet er überhaupt nog geld over zijn.

Geen belastingaftrek scholingskosten meer

Het STAP-budget komt in plaats van de belastingaftrek voor scholing. Dat betekent dat scholingskosten vanaf dit jaar niet meer aftrekbaar zijn bij je aangifte inkomstenbelasting. Volgens het ministerie zou de belastingaftrek-regeling verschillende obstakels hebben, waardoor er beperkt gebruik van werd gemaakt.

Zo is het bijvoorbeeld, voordat je met je opleiding begint, onduidelijk wat je eigen bijdrage wordt. Dat hangt namelijk af van je inkomen. Ook krijg je pas achteraf je tegemoetkoming, wat bekent dat je de opleidingskosten eerst moet voorschieten. Vooral voor mensen met een lager inkomen is dat een redelijk probleem.

STAP-budget subsidie

Aanmelden voor STAP-budget

Het STAP-budget zou een stuk praktischer moeten zijn. Om je op te geven voor een subsidie moet je eerst een plek reserveren. Dat kan via stap-budget.nl door eerst een opleiding te zoeken en door te clicken naar de aanbieder. Na aanmelding krijg je een STAP-bewijs, dat je nodig hebt voor je aanvraag bij de UWV.

Op de website vind je overigens ook loopbaancoaches, die je gratis STAP Ontwikkeladvies kunnen aanbieden. Daarnaast kun je ook zoeken naar EVC-trajecten, open dagen, ontwikkelbanen en andere budgetten om je verder te ontwikkelen.

Afschaffing leenstelsel voor studenten

Afgezien van het STAP-budget is de overheid ook bezig met het huidige leenstelsel voor studenten. Het nieuwe regeerakkoord wil namelijk terug naar een basisbeurs. Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 schieten de studieschulden elk jaar omhoog, waardoor heel wat (ex-)studenten nu diep in de schulden zitten. Hoe diep? Hier lees je precies wat de gemiddelde studieschuld in Nederland is.

Zit je nu zelf in de schulden door het leenstelsel? Check dan ook deze 9 bestbetaalde banen in Nederland.