Stamppot sushi
Food & Drinks

Zo maak je stamppot sushi: het verrassende gerecht voor de wintermaanden

Het is weer de tijd van het jaar voor stevige kost. Dan denk je al snel aan erwtensoep en stamppotten met rookworst. Supermarktketen Lidl is het gelukt een unieke variant te bedenken op deze oer-Hollandse gerechten: stamppot sushi. We geven je het recept om deze geniale maaltijd zelf te bereiden.

Het is weer tijd voor Stamppot Sushi

De zomer was lang en warm, maar inmiddels allang weer vergeten. De dagen worden korter, de temperatuur daalt en maar weinigen kunnen nog weerstand bieden tegen typische wintergerechten zoals andijviestamppot, hutspot, boerenkoolstamppot en natuurlijk erwtensoep, ook wel snert genoemd.

Wil jij wel winterse kost, maar dan een keertje op een totaal andere manier? Probeer dan zeker het recept hieronder uit. Het is bedacht door een creatieve medewerker van supermarktketen Lidl. Verraste Lidl ons eerder al met de hutsbal, nu vermengen ze oer-Hollandse tradities met een Japanse specialiteit: we hebben het over sushi met stamppot vulling. Het is betrekkelijk eenvoudig te maken. Het recept lees je hieronder.

Ingrediënten voor de stamppot sushi

Je hebt niet bijzonder veel ingrediënten nodig voor de stamppot sushi en ze zijn ook niet lastig verkrijgbaar:

• 1 kilo aardappelen
• 1 zak boerenkool
• 1 rookworst
• 1 pot grote augurken
• nori vellen
• jus
• peper
• zout
• klontje boter

Wat betreft de jus: heb je geen zin om apart een stuk vlees te bakken of braden voor echte vleesjus? Koop dan een pakje jus-poeder in de supermarkt en meng het met water.

Zo maak je de perfecte stamppot sushi in 6 stappen

1. Snij de aardappels in blokjes en doe ze in een pan met koud water. Doe er de gesneden boerenkool bij en kook het samen in zo’n 20 tot 25 minuten gaar.

2. Zijn de aardappels en de boerenkool gekookt, giet het dan goed af. Voeg naar smaak peper, zout en een klontje boter toe. Stampt het tot een smeuïg geheel zonder harde stukken.
Stamppot sushi

3. Verwarm je de rookworst zoals op de verpakking vermeldt staat. Is de rookworst gaar, snij ‘m dan in langwerpige stroken.

4. Snij de augurken ook in lange stroken.

5. Leg een norivel op het bamboematje. Verdeel er stamppot overheen en leg een reepje augurk en een reepje rookworst in het midden. Rol het zo netjes en strak mogelijk op. Pllak de randjes vast met een beetje water.

6. Als laatste snij je de rol in mooie stukken van sushi formaat.

Verras je familie of vrienden op een winteravond met stamppot sushi

Maak dit gerecht  voor je partner, familie of vrienden en ze zullen in ieder geval verrast zijn. Waarschijnlijk vinden ze het ook nog lekker, behalve als ze nu net tot die kleine groep stamppot- of sushi-haters behoren.

Ben je niet zo gek op boerenkool? Je kunt ook andijvie of zuurkool gebruiken als vervanger. We wensen je veel succes met het maken van dit gerecht en veel gezelligheid en eetgenot bij het opeten.