staatsloterij
Geld & Carrière

Dit koninklijke bedrag verdient de staat aan de Staatsloterij

Nederlanders houden wel van een gokje, en dat weet de overheid ook. De Staatsloterij is veruit de oudste en de grootste loterij van ons land. Ondanks het feit dat de winkans op de jackpot miniem is, kopen toch miljoenen Nederlanders een (of meer) loten. Maar wat verdient de overheid aan de Staatsloterij? Wij doken even in de cijfers.

De oudste loterij van Nederland

De Staatsloterij bestaat al sinds 1726, maar toen heette het de Nederlandsche Generaliteitsloterij. Deze loterij was een fusie van verschillende loterijen, die uiteindelijk in handen van de staat kwam, en daarom in 1848 de Staatsloterij werd genoemd. Tot op de dag van vandaag wordt er gespeculeerd over loterijen en de Nederlandse schatkist, deze zou gespekt worden door de Staatsloterij.

Topeconoom Geert Noels noemde in 2010 gokspelen ‘belasting voor dommeriken‘. Het feit dat de Staatsloterij in 2015 door het stof moest na een uitspraak van De Hoge Raad omdat ze kopers van loten hebben misleid versterken die geruchten. Er werden prijzen getrokken uit een pot waar ook onverkochte loten in zaten. De Staatsloterij zou dus een goede manier zijn om de staatskas te vullen.

staatsloterij champagne

De staat is de grote winnaar van de Staatsloterij

Loterijen zijn niet alleen belangrijk voor de rijksbegroting, maar ook voor goede doelen, waar een hoop geld naartoe gaat. Ondanks dat feit verdient de staat vele miljoenen met de Staatsloterij. Ook met andere loterijen wordt flink gecasht, want er moet 29% kansspelbelasting worden betaald aan de overheid. De Staatsloterij is de enige loterij die geen geld aan goede doelen geeft, alles gaat naar de schatkist. Dat is dus de jackpot voor het rijk.

De Staatsloterij heeft een gemiddelde omzet van 840 miljoen euro, waarvan ze 585 miljoen euro uitkeren. Er gaat niets naar het goede doel, dus jaarlijks verdient de staat 255 miljoen euro aan de Staatsloterij. Als we andere loterijen erbij optellen dan rinkelt de kassa van de staat jaarlijks voor maar liefst 277 miljoen euro. De overheid is dus de grote winnaar van de loterijen in ons land.