Food & Drinks

St. Patrick’s Day: de Ierse feestdag waarop proost met Guinness bier

Guinness

St. Patrick’s Day en biermerk Guinness zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze feestdag worden er miljoenen liters Guinness-bier getapt en gedronken. Wij vinden een traditioneel feestje met een traditioneel biertje altijd een goed idee, dus tappen we graag even mee om St. patrick’s Day en het iconische merk Guinness eens goed uit te lichten.

Op St. Patricks Day kleurt alles groen

Op 17 maart kleurt heel Ierland groen, want dan viert de bevolking St. Patrick’s Day. Het is de nationale feestdag van Ierland, waarbij men de beschermheilige Saint Patrick herdenkt. De traditie is wereldberoemd, en wordt ook in de Verenigde Staten en Australië gevierd. Dit zijn landen waar in het verleden veel Ieren naartoe zijn geëmigreerd, er worden daar jaarlijks grote parades en optochten georganiseerd, waarbij alles in de kleur groen is te vinden.

De kabouter (of leprechaun) dat symbool staat voor deze dag heet O’pat, of O’Mike. Op St. Patrick’s Day verkleden de mannen zich als dit mythische figuurtje uit de Keltische folklore, die uiteraard een groen pak draagt. Ook het klavertje drie (de shamrock) is het nationale symbool van Ierland. De shamrock staat symbool voor de goddelijke Drie-eenheid. De harp is ook een nationaal symbool van het land, en dat vinden we terug in het logo van de nationale drank van Ierland.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Misa.M (@mmmain123)

Proosten met bier van Guinness

Het meest bekende biertje van het merk Guinness is van het type stout, dat geniaal proeft in zijn eenvoud. Het bevat maar vier ingrediënten, water, gerst, hop, en gist, en heeft een robijnrode kleur. Als je aan de bar een glas Guinness-bier bestelt dan krijg je een flinke pint, dat een stevige schuimkraag heeft, dat de barman laat bezinken, waarna het glas tot aan de rand wordt aangevuld met bier. De brouwerij heeft ook een geniaal trucje voor het bier dat in blik wordt verkocht.

Tijdens het vullen van het blik wordt er een plastic balletje toegevoegd, dat ook wel ‘een widget’ wordt genoemd. Dit balletje maakt het bier soepeler, en bootst de eigenschappen van een vers getapt biertje na. Deze heerlijke stout wordt tijdens St. Patrick’s Day volop geschonken, maar ook de Ierse Whiskey wordt niet vergeten. Voor liefhebbers van Guinness-bier is de Guinness Storehouse Experience zeker een aanrader.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mac Callaghan (@maccallaghandijon)