Geld & Carrière

Zoveel verdient een sporter per medaille op de Olympische Spelen

olympische spelen

Topsporters die strijden om een medaille op de Olympische Spelen, leven voor hun sport. Dit doen ze voor het winnen van medailles, de eer en natuurlijk het prijzengeld wat daarbij komt kijken. Zo krijgt de winnaar of winnares van de Tour de France bijvoorbeeld 500.000 euro voor het winnen ervan, en krijgt de winnaar van een tennistoernooi als Wimbledon een indrukwekkende £ 2.250.000 op zijn of haar bankrekening gestort. Maar hoe zit dat bij een Olympisch Sporter?

Geldprijzen Olympische (winter) Spelen

Het grote verschil tussen een tennisser en bijvoorbeeld een Nederlandse schaatster, zit in het feit dat de organisatie van de Olympische Spelen zelf nooit geldprijzen uitreikt, terwijl dat bij andere sportbonden wel gedaan wordt. De beloningen die sporters krijgen bij winst worden bij de Olympische Spelen overgelaten aan het land waar ze vandaan komen. De sportbonden uit de landen bepalen zelf welke geldprijzen er worden weggegeven.

De verschillen in bedragen die een Olympisch sporter per medaille krijgt is per land enorm. Zo wordt de hoogste geldprijs voor een gouden medaille ter wereld voor individuele sporters uitgereikt in Singapore, namelijk $1 miljoen. Een zilveren medaille in datzelfde land brengt de sporter een bedrag op van $500.000, en brons $250.000. Als je deze geldbedragen vergelijkt met een land als Australië (goud: $13.800, zilver: $10.350, brons: $6.900), zijn de verschillen enorm.

olympisch sporter

Olympisch sporter Nederland

Maar hoe zit dat met Nederlandse sporters? Een gouden medaillewinnaar in Nederland krijgt een bonus van 30.000 euro. Een zilveren medaille komt met een bonus van 20.000 euro, en brons 11.500 euro. Als een sporter echter meerdere plakken weet binnen te slepen, wordt het prijzengeld per medaille verminderd met 33.3%.

Voorbeeld: Als een sporter drie gouden medailles wint, krijgt die persoon voor de eerste medaille 30.000 euro, voor de tweede 19.800 euro en voor de derde ‘slechts’ 9.900 euro. Daar komt bovenop dat er ‘gewoon’ nog inkomstenbelasting moet worden betaald over de gewonnen bonussen. Deze percentages liggen normaal gesproken tussen 40 en 52% van het totale bedrag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beijing 2022 (@beijing2022)

De waarde van medailles

En hoe zit dat met de waarde van medailles? In een artikel van Aullure wordt hier meer duidelijkheid over gegeven. Een gouden plak op de Olympische Spelen bevat ongeveer 6 gram puur goud. De overige 494 gram bestaat uit zilver. Dat brengt het bedrag van een gouden plak op ongeveer 530 euro.

Krijgt een Olympisch sporter echter een zilveren medaille, dan bestaat die uit 462.5 gram puur zilver, wat ongeveer 270 euro waard zal zijn. Een bronzen medaille is nog veel minder waard. Deze bestaat voor 475 gram uit koper en 25 zink. De waarde hiervan? Schrik niet, slechts 3 euro.

Check ook eens onze andere Olympische artikelen: