Geld & Carrière

7x succesvol sparen met een lager inkomen en klein budget

Sparen klein budget
Foto: Freepik.com

Je hoort vaak inspirerende verhalen over mensen die het lukt om een groot bedrag te sparen. Maar vaak gaat het dan om personen met een modaal of wat hoger inkomen. Maar wat als je nu een laag inkomen hebt? Je houdt dan vaak weinig of niets over om te sparen. Toch zijn er ook met een kleine beurs mogelijkheden. We zetten 7 handige tips voor sparen met een laag inkomen en kleine budgetten op een rij.

7. Leer zelf kleine reparaties te doen

Om te beginnen: vakmensen inhuren is erg duur geworden de laatste jaren. Kennis is geld, vooral als je zelf handig wordt in kleine reparaties. Denk daarbij aan fietsbanden plakken of andere kleine reparaties aan je fiets, zelf kleding herstellen, kleine klusjes in huis en tuin.

Geen ervaring? YouTube staat vol met handige tutorials. En het mooie is, zelfredzaamheid bespaart je niet alleen geld, maar geeft ook een gevoel van voldoening.

6. Aanbiedingen en acties benutten

Geld besparen op inkopen was altijd al verstandig, maar met de nog steeds spelende inflatie is voor steeds meer huishoudens een urgente vraag: hoe bespaar ik op mijn dagelijkse boodschappen? Hou de wekelijkse aanbiedingen in de gaten en sla je slag als er op jouw favoriete artikelen fikse kortingen zijn, zoals 1+1 acties. Natuurlijk wil je ook op de hoogte zijn welke supermarkt het goedkoopst is en daar je slag slaan.

Doe een beetje extra moeite om koopjes te vinden, door bijvoorbeeld reclamefolders goed te bekijken, dit kan tegenwoordig ook makkelijk online. Zoek van tevoren uit wat welke aanbiedingen en acties je wilt kopen, schrijf dit op je (digitale) boodschappenlijstje. Door dit te doen verminder je ook extra aankopen in de winkel die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Deze simpele strategie kan al leiden tot aanzienlijke besparingen over langere termijn. Extra tip: etenswaren invriezen is aan te raden om geld te besparen en verspilling tegen te gaan.

Sparen klein budget

5. Koopzegels sparen voor rente

Nu spaarrekeningen nog steeds niet veel opleveren, is het sparen van koopzegels nog altijd een slim alternatief. Je betaalt een beetje extra bij de kassa, maar dat merk je bijna niet. Dus is de beloning na een aantal maanden of een jaar sparen des te groter. Op dit moment biedt de Vomar de hoogste rente op koopzegels: 6%. Ook Albert Heijn biedt veel meer rente dan een spaarrekening: 4%.

4. Spaar kleinere bedragen

Gebruik het volgende trucje: stel je wil een hamburger van 5 euro kopen, maar je doet het toch maar niet. Maak de 5 euro die je bespaard hebt dan over naar je spaarrekening. Doe je dat geregeld, dan leer je jezelf dat besparen wat oplevert: aan het einde van het jaar heb je zo een leuke extra spaarpot opgebouwd. Maak eens een start hiermee en kijk hoever je komt.

3. Verkoop oude spullen

Marktplaats en aanverwante sites zijn nog altijd booming. Spullen die je niet meer gebruikt, kun je op online platforms verkopen. Een dagje jouw zolder opruimen kan een welkome financiële injectie opleveren.

Sparen klein budget

2. Bewaar kleingeld

Een oude spaartruc uit oma’s tijd, die steeds minder mensen toepassen, omdat we nu eenmaal steeds vaker pinnen. Maar het kan nog steeds: elke week kleingeld in een potje gooien. Het lijkt misschien per keer weinig, maar op jaarbasis kan het een verrassend bedrag worden.  Gebruik je nooit of bijna nooit contant geld? Check dan het moderne alternatief, geld besparen met apps.

1. Bewustzijn van uitgaven

Of je nu een laag of hoog inkomen hebt: je bewust zijn van je uitgaven staat aan de basis van verantwoord budgetteren. Beheers impulsaankopen: denk twee keer na of je iets echt nodig hebt, voordat je pint en word bewust van je uitgavenpatroon. Een bewuste benadering van geld maakt sparen gemakkelijker. Check voor de beste bespaartips ons uitgebreide artikel over geld besparen in 2023.