sparen
Geld & Carrière

De beste manieren om effectief te sparen met een laag inkomen

We lezen vaak over de succesverhalen van mensen die sparen, maar zij hebben vaak een modaal of bovengemiddeld inkomen. Maar hoe kun je sparen als je een lager inkomen hebt? Het meeste geld gaat op aan de vaste lasten en de steeds duurdere boodschappen, en dan mag je jezelf gelukkig prijzen als je het einde van de maand red. Wij hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Hoe kan ik sparen met een laag inkomen?

We besteden de laatste tijd vaker aandacht aan (be)sparen. We hebben onlangs uitgelegd hoe je in een jaar tijd een financiële buffer bij elkaar kunt sparen. We hebben ook 5 slimme apps gedeeld die jou helpen met geld besparen. Het is tegenwoordig niet makkelijk om geld weg te leggen. De negatieve spaarrentes kosten alleen maar geld, dus daarom investeren sommige mensen hun spaargeld.

Door de inflatie moeten mensen energie besparen, en ook besparen op water wordt steeds belangrijker. Niet leuk, maar belangrijk is het wel, want je kunt het bespaarde geld in een potje stoppen, dat geeft weer een stukje rust. Sparen is in deze onzekere tijden een goede stap. Dat kan ook als je een lager inkomen hebt, we hebben de beste tips verzameld.

sparen inkomen

1. Leer zoveel mogelijk zelf

Als je kinderen hebt dan heb je ongetwijfeld te maken met kapotte fietsen, lekke fietsbanden, gescheurde jassen, en andere tegenvallers die opgelost moeten worden. Als je zelf leert hoe je een band moet plakken dan scheelt dat weer geld. Je hoeft tenslotte niet naar de fietsenmaker. Ook een broek naaien en andere dingen worden op YouTube haarfijn uitgelegd.

2. Check wekelijks de beste aanbiedingen

Besparen op boodschappen is ook een handig middel om geld over te houden voor een spaarpotje. Er zijn vaak 1+1 acties, dat scheelt de helft. Als je dit met regelmaat bijhoudt dan bespaar je verbazingwekkend veel op je boodschappen, het verschil stop je in je spaarpot. Het is dus handig om bij te houden wat je nu uitgeeft, en wat je kwijt bent als koopjesjager.

sparen aanbiedingen

3. Begin met koopzegels sparen

Tegenwoordig hoef je geen rente meer van je spaarrekening te verwachten, dus is het sparen van koopzegels een goed alternatief. Als je dat het hele jaar doet dan heb je aan het einde van het jaar een mooi extraatje voor de kerstcadeaus. Je moet uiteraard iets extra betalen bij de kassa, maar dat bedrag is te verwaarlozen. Je zult jezelf dankbaar zijn.

4. Spaar elke dag 1 of 2 euro

Die ene euro dat je uitgeeft aan een ijsje of de loempiakraam kun je ook sparen. Een euro per dag voel je niet, maar dat levert wel een mooi bedrag op aan het einde van het jaar. Als het je lukt om 1 of 2 euro per dag weg te leggen dan heb je aan het einde van het jaar een kar met boodschappen voor de feestdagen bij elkaar gespaard.

sparen euro

5. Bespaar op abonnementen

Als je alle abonnementen checkt dan zul je zien hoeveel je er eigenlijk daadwerkelijk gebruikt. Hier 10 euro voor een luisterboek-abonnement, daar 5 euro voor een tv-magazine, en wat dacht je van de sportschool waar je al drie jaar niet bent geweest? Als je al die abonnementen schrapt en dat geld in je spaarpot stopt dan creëer je een mooie financiële buffer.

6. Verkoop je oude spullen

Ten eerste moet je jezelf vanaf nu altijd af gaan vragen of je iets echt nodig hebt als je een impulsaankoop wilt doen. De spullen die je al hebt en niet meer gebruikt leveren geld voor je spaarpot op. Je hebt meer troep dan je denkt, dus duik op een zondagmiddag de zolder op (of de kelder in) voor een grote opruiming. Zet het bijvoorbeeld op marktplaats. Jouw troep kan goud waard zijn voor een ander.

sparen spullen

7. Spaar je kleingeld

Je hebt altijd wel wat kleingeld in je broekzak of in je portemonnee. Als je dat eens per week in een bakje gooit dan kan dat op jaarbasis verrassend veel geld opleveren. Tip: gebruik een spaarpot die je kapot moet slaan, dan ben je minder snel geneigd om er wat uit te pakken. Je zult jezelf na een jaar zeker dankbaar zijn.

8. Wees jezelf bewust van je uitgaven

Als je in de geschiedenis van je bankrekening kijkt dan zul je zien hoe makkelijk je een pinbetaling doet. In de drukte van alledag kan je zonder nadenken zomaar ‘even iets pinnen’, en dat ben je dan vaak dezelfde dag vergeten. Als je bewuster omgaat met je geld dan wordt geld wegleggen een stuk makkelijker. Met de bovenstaande tips en een beetje discipline lukt het ook jou om effectief te sparen.

sparen uitgaven