Geld & Carrière

De beroepen en het salaris van de stuntende amateurs van SV Spakenburg

Spakenburg

SV Spakenburg zorgde gisteren voor een daverende verrassing door de nummer 7 van de Eredivisie FC Utrecht te verslaan in de kwartfinale van het KNVB Bekertoernooi. Voor FC Utrecht een nachtmerrie, want de uitslag loog er niet om: 1-4! Wie zijn de spelers van SV Spakenburg die voor deze enorme stunt zorgden? En hoeveel verdienen zij in de top van het amateurvoetbal?

Instant classic wedstrijd brengt euforie in Spakenburg

SV Spakenburg staat door de nu al legendarische overwinning gisteren in de halve finale van het nationale bekertoernooi. Het is pas de derde keer in de voetbalgeschiedenis dat een amateurclub dit weet te bereiken. Het lukte VVSB uit Noordwijkerhout in 2016 en de aartsrivaal van Spakenburg, IJsselmeervogels lukte het in 1975.

De overwinning leidde tot euforie in Spakenburg en tot schaamte in Utrecht. In het voetbal draait het vaak om geld, maar deze keer leek dat geen rol te spelen: de begroting van FC Utrecht is ruim het achtvoudige van dat van SV Spakenburg: 25 miljoen tegen 2,9 miljoen. Ook verdienen de voetballers van Spakenburg veel minder dan de FC Utrecht spelers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Spakenburg (@spakenburg_sv)

De vergoedingen in de top van het amateurvoetbal

Over exacte bedragen doet men in de top van het amateurvoetbal vaak geheimzinnig, maar zeer waarschijnlijk krijgen de spelers van Spakenburg best een aardige vergoeding. Meestal gaat het in de Tweede Divisie, waar Spakenburg momenteel in speelt, om bedragen tussen de 800 en 1500 euro per maand.

Een enkele topper verdient wellicht 2000 tot 2500 euro maandelijks. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met het gemiddelde salaris in de Eredivisie, dat in 2023 op 324.326 euro per jaar ligt. De totale loonsom van het elftal van FC Utrecht is bijvoorbeeld zo’n 9,7 miljoen euro per jaar.

De beroepen van de Spakenburgse voetbalhelden

Een van de uitblinkers bij SV Spakenburg was keeper Alessandro Damen. Hij heeft net als een aantal van zijn collega’s op het veld ervaring opgedaan in het betaald voetbal. Hij keepte onder andere bij Excelsior en Heracles Almelo. Bij Spakenburg combineert hij zijn keepersloopbaan met werken als performance coach en spreker over mentale weerbaarheid.

Een andere bekende Spakenburger is Wimilio Vink. Hij is naast voetballer eigenaar van Motus Bodylab, een kliniek voor blessurebehandelingen en personal training. Aanvoerder Floris van der Linden meldde na de wedstrijd nuchter ‘ik moet morgen gewoon weer werken’. Naast voetballen bij Spakenburg werkt hij als Manager Financieel Advies.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SV Spakenburg (@spakenburg_sv)

Wordt vervolgd!

De loting voor de volgende ronde in het KNVB Bekertoernooi is live te zien op sportzender ESPN in het programma De Eretribune op zaterdag 4 maart om ongeveer 22.45 uur. De volgende tegenstander van Spakenburg zal één van de winnaars van de volgende wedstrijden zijn, die vandaag en morgen op het programma staan: Heerenveen – Feyenoord, PSV – ADO Den Haag en De Graafschap – Ajax.