Zoveel spaargeld hebben alle Nederlanders bij elkaar opgeteld
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Nederlanders zijn gek op sparen. We leggen massaal financiële buffers aan als dat mogelijk is, want je weet maar nooit. Ondanks de hogere prijzen in de supermarkt storten we bij elkaar flink wat geld op onze spaarrekening. Alles wordt duurder, maar we lijken toch spaargeld over te houden. Nederlandse spaarrekeningen blijven groeien, maar hoeveel hebben we bij elkaar opgeteld op de bank? Dat hebben we uitgezocht.
De Nederlandsche Bank en het CBS
Niet alleen ons uitgeefgedrag, maar ook ons spaargedrag wordt door verschillende organisaties nauwlettend in de gaten gehouden en geregistreerd. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven jaarlijks grafieken vrij waarop te zien is hoe het is gesteld met onze financiën. Zo weten we dat we in coronatijd massaal financieel hebben gehamsterd.
Dat is niet zo gek, want waar konden we ons geld aan uitgeven? Op de onderstaande tabel van het CBS is te zien dat we begin 2021 in totaal 362 miljard euro aan spaargeld op de bank hadden staan, dat was een jaar eerder 32 miljard euro minder. Als we naar het gemiddelde spaargeld van Nederlanders kijken, dan waren we een paar jaar geleden prima in staat om geld weg te leggen. Maar hoe zit dat nu de inflatie zo hoog is?

Een ton spaargeld op de bank
Als we dieper in de cijfers van het CBS duiken, had ruim 1 op de 10 huishoudens in 2021 minimaal een ton op de bank staan. Dit zijn echter cijfers van voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en tijdens corona. Sinds het uitbreken van de oorlog krijgt onze economie klappen. De inflatie stijgt, de koopkracht daalt, dus de cijfers zien er amper twee jaar later anders uit. Maar dit hoeft niet per se slecht nieuws te zijn.
In een rapport van Het Nibud uit 2021 staat dat sparen en beleggen in coronatijd aan populariteit heeft toegenomen, en dat was in 2022 ook het geval. Ondanks de hoge inflatie en de duurdere prijzen om ons in ons levensonderhoud te kunnen voorzien, leggen we massaal geld weg. We krijgen, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, eindelijk weer rente over ons spaargeld. Dit trekt veel mensen over de streep om te gaan sparen.

Vakantiegeld massaal naar de spaarrekening
In een recent stuk, dat door dagblad Nu.nl is gepubliceerd, lezen we dat er in de maand mei van dit jaar maar liefst 7,4 miljard euro spaargeld bij is gekomen. Deze cijfers heeft consumenteneconoom Marten van Garderen geanalyseerd op basis van informatie van De Nederlandsche bank. We zijn dus prima in staat om geld weg te leggen, ondanks de economische malaise waar we ogenschijnlijk in zitten.
Het volledige rapport met betrekking tot de spaartegoeden van Nederlandse huishoudens is te downloaden op de website van DNB. In dit rapport is per maand te zien hoeveel spaargeld Nederlandse huishoudens op de bank hebben staan. Deze financieel-economische data gaat terug tot 1998. Het feit dat de maand mei in deze data een piek heeft komt omdat veel mensen hun vakantiegeld op hun spaarrekening zetten.
Zoveel spaargeld hebben alle Nederlanders bij elkaar
Als we alle recente cijfers bij elkaar optellen dan lijkt het zo slecht nog niet te zijn gesteld met onze financiën. We onderkennen armoede echter niet, want er zijn genoeg mensen die slecht tot niet rond kunnen komen. Het gemiddelde inkomen van Nederlanders stijgt met de inflatie mee, maar voor veel mensen doet het bekijken van de kassabon in de supermarkt pijn aan de ogen.
De genoemde cijfers in dit artikel zijn dus niet op elk huishouden van toepassing. Het CBS en de DNB tellen alle cijfers simpelweg bij elkaar op. Het ene huishouden heeft nu eenmaal meer geld op de bank staan dan het andere huishouden. Feit is wel dat ‘we’ op dit moment bij elkaar 444 miljard euro aan spaargeld op onze gezamenlijke spaarrekeningen hebben staan. Dat is 118 miljard euro minder dan vorig jaar.