Geld & Carrière

6 goede manieren om je zuurverdiende spaarcenten te investeren

beste manieren investeren
Foto: Freekpik.com

In de snel veranderende wereld van investeren zijn er de laatste jaren meerdere intrigerende alternatieven bijgekomen, zoals Bitcoin en passiebeleggingen. Hoewel Bitcoin veel aandacht trekt, roept het ook vragen op, met name over de stabiliteit ervan. Tegelijkertijd zijn passiebeleggingen zoals NFT’s, whisky, kunst en zelfs LEGO, in populariteit gestegen en presteren ze beter dan goud en aandelen.  We lichten zes moderne manieren uit waar jij je spaargeld het beste in kan beleggen.

6. Bitcoin: soms een achtbaanrit

Bitcoin, de revolutionaire cryptocurrency die in 2009 werd geïntroduceerd, heeft een opvallende opmars gemaakt vanuit de obscuriteit naar bijna wereldwijde erkenning. Maar de rit in de achtbaan van de cryptocurrency-markt was vaak verre van comfortabel. De dramatische stijging en daaropvolgende crash van de waarde van Bitcoin in 2022, ook wel bekend als de “cryptowinter“, heeft veel beleggers voorzichtig gemaakt.

Een enquête uitgevoerd door CNBC toonde aan dat ongeveer 60% van de Amerikanen investeren in cryptocurrency ’s als zeer risicovol beschouwt, terwijl nog eens 26% het als matig risicovol beschouwt. De prijs van Bitcoin is de afgelopen 13 jaar constant turbulent geweest.Ondanks alles  blijft Bitcoin echter interessant, om verschillende redenen:

  1. Brede erkenning en adoptie: Grote bedrijven integreren Bitcoin in hun activiteiten, wat duidt op mainstream acceptatie.
  2. Beperkte voorraad: Slechts 21 miljoen munten zorgen voor schaarste, wat kan leiden tot potentiële koersstijgingen.
  3. Institutionele interesse: Betrokkenheid van gerenommeerde financiële instellingen voegt legitimiteit toe en trekt beleggers aan.
  4. Gedecentraliseerd karakter: Trekt mensen aan die alternatieven zoeken voor traditionele financiële systemen.

beste manieren investeren -

5. Kunst: een blijvende investering

Kunst heeft de tand des tijds doorstaan als een van de meest waardevaste passiebeleggingen. Volgens een artikel van ExpressVPN is kunst de op één na beste beleggingscategorie met een groei van 152% in 10 jaar en een stijging van 15% in 2022. Neem eens een kijkje wanneer je al beschikt over een riant eigen vermogen om eens zaken te doen in kunst.

Het succes van kunst als belegging is gedeeltelijk te danken aan de gevestigde kunstmarkt, waarin werken van befaamde kunstenaars zoals Pablo Picasso en Vincent van Gogh, maar ook van hedendaagse kunstenaars een vaste waarde behouden. Kunst kan echter een complexe markt zijn, en het is raadzaam om deskundig advies in te winnen voordat je investeert.

4. NFT’s: investeren in de digitale kunstrevolutie

NFT’s, of non-fungible tokens, bieden beleggers de mogelijkheid om digitaal eigendom van unieke kunstwerken te verwerven. In 2021 was de totale verkoop van NFT’s meer dan 17 miljard dollar, en deze trend zette zich voort in 2022 en 2023. Waar eerder nationale- en internationale beroemdheden aan de grote klok hingen in de NFT-wereld te stappen, is deze storm nu wat gaan liggen en horen we er niet veel meer over.

Een groot voordeel van NFT’s is dat ze wereldwijd toegankelijk zijn en dat ze beleggers de mogelijkheid bieden om kunst en creatieve inhoud van over de hele wereld te bezitten. Hoewel sommige mensen terughoudend zijn om wat spaargeld in digitale activa te investeren, wijst het succes van NFT’s op een blijvende trend.

beste manieren investeren -

3. Luxe artikelen: de evolutie van verzamelen

Van dure horloges tot exclusieve auto’s en designerkleding, luxeartikelen zijn altijd al statussymbolen geweest. Maar ze zijn nu ook winstgevende beleggingen geworden. Bernard Arnault is er schatrijk door geworden. Het Knight Frank Luxury Investment Index meldt een rendement van 17% in 2022 voor luxeauto’s, wat de groeiende interesse in deze markt weerspiegelt. Het bezitten van een luxeauto kan echter duur zijn, dus dit is misschien niet de beste keuze voor beginnende beleggers.

2. LEGO: bouwen aan winst

Lego, het iconische Deense speelgoedbedrijf, heeft zichzelf bewezen als een slimme investeringsoptie. Een onderzoek wees uit dat de waarde van LEGO tussen 1987 en 2015 jaarlijks met 11% steeg. Daarmee deed het speelgoed het beter dan goud in die periode.

Met een groei van 10% in 2022 presteert Lego beter dan veel traditionele activa. Een van de voordelen van investeren in LEGO is dat ze toegankelijk zijn voor mensen met verschillende budgetten. Zo kun je met een klein bedrag al vrij gemakkelijk binnentreden in deze wereld en langzamerhand je imperium vergroten.

beste manieren investeren -

1. Whisky, meer dan alleen drank

De cijfers in het Wealth Report van Knight Frank (KFLII) zeggen genoeg: met een opmerkelijk hoog groeipercentage van 373% over 10 jaar heeft whisky (of whiskey) het consequent beter gedaan dan andere categorieën van passiebeleggingen. Hoewel de groei bescheiden was met 3% in 2022, blijft de lange termijn trend sterk. Een hele vaste en zekere investering dus.

Zeldzame whisky is de duidelijke leider als het gaat om rendement, maar vergis je niet, het vereist wel gedegen kennis om succesvol te zijn. Net als voor andere beleggingen geldt: zorgen dat je zoveel mogelijk weet, van het product waar je in belegt is een enorme succesfactor.