Geld & Carrière

Dit geldbedrag heeft een dertiger gemiddeld op zijn spaarrekening

spaargeld-dertiger-nederland-gemiddeld
(Foto: The Wolf of Wall Street)

Het blijft een confronterend moment, het worden van een ‘dertiger’. Voor velen maken feesten en stapavonden plaats voor bruiloften en babyshowers. De kroeg wordt links laten liggen en je gaat nog meer waarde hechten aan een zaterdagavond lekker thuis op de bank. Op het werk ben je vaak geen junior meer, maar wordt je al tot de meer ervaren krachten gerekend. Hoog tijd dus ook om je eigen vermogen op te bouwen, maar gaat dat wel in deze financieel zware tijden met hoge kosten betreft brandstof, boodschappen en verzekeringen? Manly zocht voor jou uit wat een dertiger gemiddeld aan spaargeld op zijn of haar spaarrekening heeft staan.

Grote financiële verschillen tussen dertigers

In de leeftijdsgroep van dertigers zien we op financieel vlak de grootste verschillen ontstaan. Zo heb je dertigers die op hun achttiende al zijn begonnen met werken en door langs thuis te wonen al ongelofelijk veel hebben kunnen sparen en soms zelfs al een huis hebben kunnen kopen. Aan de andere kant van het spectrum heb je de langstudeerders. Zij staan nog maar aan het begin van hun werkende carrière en kijken daarnaast op tegen een torenhoge studieschuld van soms wel tienduizenden euro’s. Tussen deze twee extremen in valt een hele grote groep welke samen het gemiddelde spaargeld van een dertiger bepaalt.

Nog nooit werd er in Nederland in een periode zo hard gespaard als tijdens de coronacrisis. Niet gek als hetgeen waar je je geld aan kan uitgeven dicht is. Geen horeca, geen vakanties en geen grote evenementen. Opvallend is dat we na deze periode ook hard blijven doorsparen, ondanks alle kosten. Misschien is het niet iedereen gelukt om goed te sparen, maar alsnog kun je dan middels de cijfers inschatten of je misschien ver onder het gemiddelde zit of er juist boven. Maak je niet druk als je onder het gemiddelde zit, aan het eind van het artikel geven we zelfs een paar tips om nog beter geld te kunnen sparen.

spaargeld-dertiger-gemiddeld-nederland

Gemiddelde spaargeld dertiger

Volgens KNAB ligt het mediane – oftewel het middelste – spaarbedrag bij 25 tot 35-jarigen op € 9.000,- en bij 35 tot 45-jarigen op €13.700,-. Dat betekent dat de helft van de Nederlandse huishoudens een lager en de andere helft een hoger spaarsaldo heeft. Het gemiddelde ligt echter een stuk hoger. In de leeftijdscategorie 25-35 jaar op €19.500,- en bij 35 tot 45 jaar op maar liefst €30.200,-. Schrik niet als jij hier flink onder zit. Deze gemiddelden kennen hoge uitschieters naar boven. Deze rijke personen krikken natuurlijk razendsnel het gemiddelde naar boven. Deze cijfers geven dus een meer vertekend beeld dan de mediaan.

Wat we uit deze statistieken kunnen opmaken is dat er tussen de twee leeftijdscategorieën dus een verschil van ruim €11.000,- zit in het gemiddelde spaargedrag. Dit laat zien dat je ruime stappen kunt maken in de tweede leeftijdsfase die wordt benoemd. Hoe dat bij je ouders zit? Wij hebben ook uitgezocht wat een vijftigplusser gemiddeld op zijn spaarrekening heeft staan.

spaargeld-dertiger-gemiddeld-nederland

Manieren om beter te sparen of beleggen

We willen allemaal het allerliefst zo snel mogelijk rijk worden, zodat je in ieder geval één zorg minder hebt. Geloof ons maar dat er vaak genoeg gegoogeld wordt op ‘snel rijk worden zonder werk’. Hier geloven wij niet in, maar er zijn natuurlijk wel manieren waarop je slimmer kunt gaan sparen of beleggen. Leer bijvoorbeeld zelf om kleine reparaties te verrichten. Dat scheelt je een bezoek aan de fietsenmaker of elektricienkosten.

Verder kun je geld besparen door nog beter acties en aanbiedingen te benutten door verschillende winkels af te fietsen. Spaar kleinere bedragen door dat biertje in de kroeg niet te nemen, maar die 4 euro over te maken naar je spaarrekening. Verkoop je oude spullen via Marktplaats of je kleding via Vinted, dat levert snel veel geld op als je leuke items hebt. Als laatste is het enorm belangrijk om bewust te zijn van je uitgaven. Schrijf het op en analyseer aan het eind van de maand hoeveel geld je eigenlijk wel niet uitgeeft aan boodschappen of kleding. Probeer het volgende maand iets minder te doen.