south park
Film & Serie

Animatieserie South Park voorspelt de toekomst

South Park is een controversiële en Emmy-award winnende animatieserie waarin vier boezemvrienden, Stan, Kyle, Kenny en Cartman in een fictief bergdorpje de meest gekke avonturen beleven. De bizarre verhalen zijn doorspekt met zwarte humor, taboedoorbrekende onderwerpen en ze nemen vaak artiesten en maatschappelijke onderwerpen op de hak. Maar voorspellen ze ook de toekomst?

Toekomstvoorspellingen in animatieseries

In de afleveringen van The Simpsons werden al eerder voorspellingen gedaan die daadwerkelijk uit zijn gekomen. Denk hierbij aan het presidentschap van Donald Trump, de trip van multimiljonair Richard Branson naar de ruimte, en de aanslagen op het World Trade Centre in New York op 11 september 2001. Erg toevallig, en ronduit bizar, maar ook South Park doet een duit in het zakje van toekomstvoorspellingen.

In een aflevering van het 24ste seizoen zijn bitcoin en andere crypto’s de enige acceptabele manier om te kunnen betalen in South Park. De titel van de show heet ‘Post COVID’ en speelt zich 40 jaar in de toekomst af. In de laatste stadium van de pandemie is al het geld zoals we dat nu kennen verbannen, en vervangen door cryptocurrency. Zou dat daadwerkelijk waarheid worden? We gaan het zien.

Griezelig dicht bij de waarheid in South Park

Maar er zijn nog meer voorspellingen gedaan door de serie. Zo was er in 2005 een aflevering dat draaide rond de controverse mbt zuidelijke vlag, die zou racistisch zijn, en na een hoop protesten werden de vlaggen in het echte leven daadwerkelijk verwijderd. In de aflevering Here Comes the Neighborhood (seizoen 5 ), waarin de Ku Klux Klan centraal stond, werden er griezelige vergelijkingen getoond met latere gebeurtenissen in 2015.

De aflevering werd uitgezonden in 2001 en toont een klassenoorlog om bezoekers weg te jagen, omdat South Park een hotspot werd voor de rijken. In 2015 werd deze gebeurtenis werkelijkheid nadat cadetten op de militaire universiteit The Citadel in South Carolina zich lieten fotograferen met witte kussenslopen op hun hoofden. De situatie rondom het incident leek griezelig veel op de bewuste aflevering van South Park in 2001.

Donald Trump en zijn tweets

President Donald Trump maakte veel gebruik van Twitter voordat hij werd geblokt. Er is één tweet die South Park griezelig accuraat voorspelde, twee dagen voordat de tweet werd geschreven door Donald Trump. op 20 september 2017 schreef de president van Amerika in South Park over de spanningen tussen Kim Jong Un, en dat de agressieve berichten alleen maar meer wrijving zou veroorzaken.

Twee dagen later, op 22 september 2017 plaatste Trump een tweet waarin hij schreef dat Kim Jong Un ‘het niet erg vindt om zijn volk uit te hongeren’. Wat de woede op de hals haalde van de Noord-Koreaanse president. In de aflevering ‘Put it Down’ van South Park zijn de fictieve en echte tweet griezelig vergelijkbaar. Dus vraag jezelf af; zit er een tijdreiziger tussen de ontwikkelaars van deze populaire animatieserie?