Health

Deze 7 soorten voeding brengen jouw testosteron in gevaar

soorten voeding verlaagd testosteron

Testosteron is een belangrijk hormoon voor zowel mannen als vrouwen, omdat het onder andere zorgt voor spieropbouw, energie en libido. Als je je testosteronspiegel op peil wilt houden, moet je je dieet zeker serieus nemen. Er zijn namelijk bepaalde voedingsmiddelen die de productie van testosteron kunnen verlagen. Hieronder zetten we de 7 belangrijkste voedingsstoffen op een rijtje die jij moet vermijden.

1. Soja

Soja bevat fyto-oestrogenen, stoffen die op oestrogeen lijken en daarom de hormoonbalans kunnen verstoren. Het eten van soja kan dus leiden tot een verlaagde testosteronspiegel. Vermijd daarom producten als tofu en sojamelk als je een hoog testosteron wilt.

2. Verfijnde granen

Verfijnde granen, zoals wit brood en pasta, worden snel afgebroken in ons lichaam en kunnen leiden tot een verhoogde insulinespiegel. Insuline heeft een negatieve invloed op de testosteronproductie, dus het is beter om te kiezen voor volkoren producten.

3. Suiker

Suiker kan de insulinespiegel snel verhogen, waardoor de testosteronproductie kan worden belemmerd. Bovendien zitten er veel calorieën in suiker, waardoor je overgewicht krijg krijgen. Overgewicht zal ook leiden tot een verlaagde testosteronspiegel. Stoppen met suiker of verminderen door zoete dranken en snoep te vermijden is dus een goede keuze.

4. Zaad oliën

Zaad oliën, zoals zonnebloemolie en maïsolie, bevatten veel omega-6 vetzuren, zo’n 62,1 gram per 100 milliliter zonnebloemolie. Een teveel aan omega-6 vetzuren kan ontstekingen veroorzaken en daarmee de testosteronproductie belemmeren. Ondanks dat het duurder is, is olijfolie gebruiken een stuk beter voor je.

5. Alcohol

Alcohol heeft een negatieve invloed op de hormoonbalans en kan leiden tot een verlaagde testosteronspiegel. Vermijd daarom het drinken van te veel alcohol. Daarnaast bevat alcohol ook nog eens veel calorieën, waardoor je een echt bierbuikje kunt krijgen als je te veel drinkt. Een biertje van 330 milliliter bevat gemiddeld zo’n 145 calorieën. En wees eerlijk, meestal giet je er meerdere achterover als je de smaak eenmaal te pakken hebt.

6. Frisdranken

Frisdranken, zoals cola, bevatten veel suiker en kan leiden tot een verhoogde insulinespiegel. Een hoge insulinespiegel zorgt dat de testosteronproductie belemmert wordt. Het is daarom beter om er een gewoonte van te maken om water te drinken.

7. Gepasteuriseerde melk

Gepasteuriseerde melk bevat weinig voedingsstoffen en kan bovendien bij sommige mensen leiden tot een verhoogde oestrogeenproductie. Kies daarom voor onbewerkte melk van grasgevoerde koeien, dit bevat meer voedingsstoffen en heeft een gunstiger effect op de hormoonbalans.