
Dit zijn de 7 meest gemaakte sollicitatiegesprek fouten
Een sollicitatiegesprek is niet altijd even makkelijk. Vaak ben je gespannen, terwijl je juist een zelfverzekerde indruk wilt maken voor de volgende stap in je carrière. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom zochten we voor je uit wat de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek zijn, zodat jij die in ieder geval niet meer hoeft te maken.
7. Slechte voorbereiding
Denkt nooit dat je de baan eigenlijk al binnen hebt voordat je aan het gesprek begint. Je mag best zelfverzekerd zijn, maar dat betekent niet dat je jezelf niet goed moet voorbereiden. Sollicitanten die niet weten hoe de functie heet waarop ze solliciteren, niet weten wat de naam en functie is van degene die ze voor zich hebben, te laat komen; het is allemaal onnodig en het beïnvloed je kans van slagen negatief.
6. Je negatief uiten
Negativiteit is echt not done tijdens een sollicitatiegesprek. Geen enkel bedrijf neemt graag iemand aan die tijdens het gesprek klaagt of zich op een andere manier negatief uit.
Mopperen over je vorige werkgever is daar een voorbeeld van. Het wordt gezien als onprofessioneel. Recruiters of HRM-medewerkers kijken altijd of je in het bestaande team past; negativiteit wordt gezien als slecht voor de sfeer in een team. Maak je tijdens je sollicitatie al een negatieve indruk, dan word je vrijwel zeker niet aangenomen.
5. Probeer zoveel mogelijk clichés te vermijden
Vergeet niet dat sollicitatiegesprekken voor jou incidenteel zijn, maar voor de mensen aan de andere kant van de tafel dagelijkse of wekelijkse kost. Met andere woorden, ze horen heel vaak hetzelfde. Probeer daarom clichés te vermijden. Bereid een zo persoonlijk mogelijk antwoord voor op de meest gestelde vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek.
4. Vragen onbeantwoord laten
Krijg je een vraag waar je echt geen antwoord op weet? Vraag om verduidelijking als de vraag voor jou onduidelijk of onbegrijpelijk was. Heb je alsnog geen antwoord? Probeer dan zo goed mogelijk uit te leggen waarom je geen antwoord hebt. Alles beter dan helemaal stilvallen, dat is voor alle gesprekspartners niet leuk.
3. Een ongeïnteresseerde houding
Hoe gemotiveerd je ook van binnen bent, denk ook aan je uitstraling. Onbedoeld kan lichaamstaal een ongeïnteresseerde houding uitstralen. Kauwgum kauwen moet je echt niet doen bijvoorbeeld. En probeer op je houding te letten. Misschien zak je tijdens het gesprek ongemerkt onderuit. Neem zoveel mogelijk een open en actieve houding aan. Dus niet onderuitgezakt maar rechtop zitten, en ook armen over elkaar kan als een gesloten houding worden geïnterpreteerd.
2. Te hoge verwachtingen
Dit is vooral een tip voor vervolggesprekken. Was het eerste gesprek een succes, dan is het verleidelijk te denken dat je de baan zo goed als binnen hebt. Maar bij veel bedrijven is een eerste gesprek meer bedoeld om te zien of er van beide kanten een klik is. In een tweede gesprek of zelfs derde gesprek kan je alsnog worden doorgezaagd over functie-eisen en andere inhoudelijke punten.
1. Liegen
Je kent vast het spreekwoord eerlijk duurt het langst wel. Kom niet in de verleiding om te liegen over je ervaring of opleidingen die je niet hebt. De kans is best groot dat ze erachter komen en dan heb je een fors probleem. Vaak is het ook helemaal niet erg als je op 1 of 2 punten niet helemaal voldoet. De meeste werkgevers het veel belangrijker dat je laat blijken dat je wilt investeren in je eigen ontwikkeling.