Geld & Carrière

De hersenkrakers die Jeff Bezos aan je voorlegt tijdens een sollicitatiegesprek

Dit zijn de hersenkrakers die Jeff Bezos aan je voorlegt tijdens een sollicitatiegesprek 1 1

Amazon CEO Jeff Bezos is op dit moment de op een na rijkste man ter wereld. Dat Jeff Bezos daarom ook een ongelofelijk groot vermogen heeft zal je dan ook niet verbazen. Nu komt ex-executive business partner, Ann Hiatt, met een wel heel interessant feitje over de miljardair. Zo stelt hij tijdens een sollicitatiegesprek een wel heel interessant vraag. Een echte hersenkraker, snap jij ‘m?

Dagelijkse sollicitatiegesprekken

Ann Hiatt doet een boekje open over de sollicitatieprocedure die ze heeft moeten ondergaan. Zo kwam ze niet zomaar tegenover Jeff Bezos te zitten. ‘’Mijn eerste sollicitatiegesprekken waren duizelingwekkend, in hoeveelheid en in tempo’’, legt ze uit aan CNBC. ‘’Ik had dagelijks gesprekken met álle senior assistenten en sommigen duurde de hee dag.’’

Alle hoop verloren

Na de vele sollicitatiegesprekken gingen er een paar maanden voorbij waarbij ze helaas nog niets had gehoord. Ann Hiatt begon de hoop al te verliezen. Tot ze werd opgebeld door een recruiter van Amazon. Ann Hiatt moest nog een sollicitatiegesprek voeren. Toch werd er een belangrijk detail achtergehouden. ‘’Ze vertelde me niet dat het gesprek met Jeff Bezos zou zijn’’, deelt Ann Hiatt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ann Hiatt (@annhiatt)

De twee uitdagende sollicitatievragen

Het komt steeds meer voor dat bedrijven de gewoonlijke sollicitatie vragen niet meer hanteren. Bedrijven willen niet meer saai of ouderwets handelen en komen met nieuwe manieren om te kijken of je geschikt bent voor de functie waarvoor je solliciteert.

Zo heeft ook Jeff Bezos een interessante manier om mensen wel of niet aan te nemen. Hij is dan wel niet de rijkste man ter wereld, dat is toch echt Elon Musk met een flink vermogen waar je bijna van schrikt. Beide mannen stellen je interessante vragen tijdens het sollicitatie gesprek. Dit keer bespreken we de hersenkraker van Jeff Bezos. Komt ‘ie:

Dit zijn de hersenkrakers die Jeff Bezos aan je voorlegt tijdens een sollicitatiegesprek 1. Hoeveel ruiten zijn er in de stad Seattle?

Ann Hiatt vertelt ‘’Jeff Bezos begon het sollicitatiegesprek met de belofte dat hij slechts twee sollicitatie vragen zou stellen en dat de eerste een ‘leuke’ hersenkraker zal zijn’’. Zo begon Jeff Bezos dus met de vraag: Hoeveel ruiten zijn er in de stad Seattle?

Ze legt uit ‘’Hij liep naar het whiteboard en vertelde me dat hij de wiskunde zou doen. Ik was even doodsbang!’’. Wij snappen ook nog niet helemaal waar Jeff Bezos heen wil en zouden ook doodsbang zijn.

De bedoeling is ook niet om deze hersenkraker op te lossen, maar om een probleem op te lossen door in kleine behapbare stappen op te delen. Het is een goede tactiek om mensen hun brein ‘te kijken’.

Het antwoord van Ann Hiatt

Wat zou jij zelf doen? Ann Hiatt antwoordde dat ze zou beginnen met het aantal mensen in Seattle. Dat zijn er zo’n 1 miljoen. Zij hebben een huis, een vervoermiddel, kantoor of school en die hebben natuurlijk allemaal ramen. Ze legt uit ‘’ik stelde voor om de schatting op gemiddelde daarvan te baseren’’.

Ze vertelt ‘’Ik haalde opgelucht adem toen hij de definitieve schatting opschreef, het omcirkelde en zei dat mijn antwoord ongeveer moest kloppen.’’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jeff Bezos (@jeffbezos)

Vraag 2: Wat zijn je carrièredoelen?

Deze vraag hebben we volgens mij allemaal wel een keertje gehad. Zo vertelt Ann Hiatt ‘’Ik vertelde hem dat Amazon had bewezen een bedrijf te zijn vol ambitieuze en gepassioneerde mensen. Ik wilde net als hen zijn en leren wat zij wisten. Hun sterke punten lagen in de gebieden die ik persoonlijke wilde ontwikkelen.’’

Ann Hiatt wilde eigenlijk professor worden maar had eerdere ervaring als assistent. ‘’Ik vertelde dat de waarde van de ervaring duidelijk was, ook al voelde het als een afleiding van mijn doel om professor te worden. Ik legde uit dat ik geen idee had hoe ik een assistent moet zijn, maar dat ik wist hoe belangrijk het is om consequent buiten mijn comfort zone te zijn. Ik wilde een enorme leer- en groeicurve bewerkstelligen.’’ Wij vinden dit een sterk antwoord.

De kracht van Jeff Bezos

Ann Hiatt legt uit ‘’Het heeft jaren geduurd voordat ik precies begreep waarom Jeff Bezos me toen heeft aangenomen. Maar uiteindelijk snapte ik het: hij verzamelt mensen om zich heen die hij niet vooruit hoeft te duwen, maar eerder tegen moet houden. Sindsdien heb ik altijd naar werk en teams gezocht die me zouden uitdagen, ondersteunen en inspireren om dingen te doen die buiten mijn huidige capaciteiten liggen.’’