Health

7 effectieve tips om je gesnurk te verminderen en beter te slapen

snurken-verminderen-beter-slapen
Foto: Freepik.com

Snurken kan een bron van frustratie zijn, zowel voor degene die snurkt als voor de partner. Het kan je slaapkwaliteit en je gezondheid aantasten en leiden tot vermoeidheid overdag. Gelukkig zijn er veel direct toepasbare tips om je te helpen snurken te verminderen. Probeer deze 7 tips en geniet van een goede nachtrust zonder hinderlijke snurkgeluiden.

7. Zorg voor een gezond gewicht

Overgewicht kan bijdragen aan snurken, omdat het overtollige vetweefsel rond de nek de luchtwegen vernauwt. Door een gezond gewicht te behouden, vermindert de druk op de luchtwegen en kan het snurken verminderen.

6. Pas je slaaphouding aan

Een verkeerde slaaphouding kan het snurken verergeren. Probeer zoveel mogelijk op je zij te slapen in plaats van op je rug. Dit helpt om de luchtwegen open te houden. Het snurken vermindert, doordat je slaaphouding voorkomt dat de tong naar achteren zakt.

snurken verminderen tips

5. Vermijd alcohol en slaapmiddelen

Alcohol en slaapmiddelen ontspannen de spieren in de keel, wat het snurken kan verergeren. Probeer alcoholgebruik te beperken, zeker vlak voordat je gaat slapen en vermijd het nemen van slaapmiddelen.

4. Stop met roken

Roken irriteert de slijmvliezen in de keel en luchtwegen, waardoor deze kunnen opzwellen en vernauwen. Hierdoor vergroot je de kans op snurken. Bovendien kan stoppen met roken niet alleen het snurken verminderen, maar heeft het nog ook vele andere gezondheidsvoordelen.

3. Houd de slaapkamer schoon en goed geventileerd

Een schone en frisse slaapkamer kan helpen om de luchtwegen vrij te houden. Zorg ervoor dat de slaapkamer goed geventileerd is en koel in de zomer en gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden.

snurken verminderen tips

2. Nasal strips en sprays

Nasal strips oftewel neuspleister en sprays kunnen helpen om de luchtwegen open te houden en snurken te verminderen. Deze producten kunnen de neuspassages vergroten en daardoor de luchtstroom verbeteren, waardoor het snurken afneemt.

1. Raadpleeg een specialist bij snurk problemen

Als het snurken aanhoudt en andere maatregelen niet lijken te helpen, is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Voor een verwijzing naar een specialist ga je eerst naar je huisarts. Een KNO specialist kan de oorzaak  beoordelen en mogelijke behandelingen voorstellen, zoals een CPAP-apparaat of een beugel.

Met deze tips kun je snurken effectief verminderen en genieten van een  geluidloze en gezonde nachtrust. Probeer ze uit en ontdek welke tips voor jou het meest effectief zijn. Vergeet niet dat iedereen uniek is en het even kan even duren voordat je de voor jou juiste aanpak vindt.