Geld & Carrière

De 5 snelst groeiende beroepen In Nederland van 2023

snelst groeiende banen

Als je voor een nieuwe carrière gaat kiezen, is het wellicht een goede keuze om te focussen op posities die de afgelopen tijd erg gewild zijn. Als je je richt op banen die de laatste paar jaar snel groeien, kan je dit veel zekerheid geven dat jouw kwaliteiten daadwerkelijk in trek zijn. Maar wat zijn eigenlijk de snelst groeiende beroepen? In dit artikel zetten we de vijf snelst groeiende beroepen van de afgelopen vijf jaar op een rij, inclusief hun taken en verantwoordelijkheden.

5. Platform engineer

Een platform engineer is verantwoordelijk voor het ontwerpen van geautomatiseerde software tools waarmee apps en websites gebouwd kunnen worden. Platform engineers creëren software ontwikkelingsplatforms, implementeren automatiseringsprocessen en onderhouden van de infrastructuur.

Platform engineers werken vaak samen met ontwikkelaars en andere IT-professionals om ervoor te zorgen dat apps en websites efficiënt en betrouwbaar werken. Wat je misschien zal opvallen is dat dit niet de laatste baan in deze lijst gerelateerd aan IT.

groeiende beroepen

4. Site reliability engineer

Een site reliability engineer (SRE) is verantwoordelijk voor het gebruik van software tools om ervoor te zorgen dat de IT-omgeving van een bedrijf of organisatie optimaal werkt en betrouwbaar is. Wellicht dat dit wel jouw droombaan is?

Dit omvat het bewaken van de prestaties van systemen, het oplossen van problemen en het verbeteren van de betrouwbaarheid van de IT-infrastructuur. SRE’s zijn net als platform engineers vaak onderdeel van een groter IT-team.

Site reliability engineer

3. AML-analist

AML staat voor Anti Money Laundering. De AML-analist analyseert financiële transacties op mogelijke witwaspraktijken. Dit is een belangrijke taak in de huidige economie omdat het helpt om fraude en georganiseerde criminaliteit te bestrijden. AML-analisten werken vaak voor banken en andere financiële instellingen.

2. Vertegenwoordiger verkoopontwikkeling

Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het actief benaderen van potentiële klanten, het in kaart brengen van hun behoeften en het regelen van vervolgafspraken. Ze houden zich dus vooral bezig met sales en zijn onderdeel van een groter verkoopteam. Vanwege commissies per verkoop kunnen deze mensen ook een aanzienlijk hoog salaris krijgen als ze goed zijn in verkopen.

Vertegenwoordiger verkoopontwikkeling

1. Productanalist

Het snelst groeiende beroep van de afgelopen vijf jaar is de functie van productanalist. Een productanalist is verantwoordelijk voor het analyseren van de prestaties van een product en het geven van advies om deze producten te verbeteren.

Ze gaan dus door een volledig proces dat een gebruiker dat een klant ook zou hebben bij het gebruiken van het product. Op deze manier kunnen ze zien waar verbeteringen toegepast kunnen worden. Productanalisten werken vaak samen met ontwikkelaars en marketeers om ervoor te zorgen dat een product aansluit bij de wensen van de klant.

productanalist baan