tips renoveren verbouwen
Tech

Het huis verbouwen? Zo ga je snel en doelgericht te werk

Elke man weet dat een verbouwing een pittige klus is. Rome is ook niet in een dag gebouwd en vakwerk kost nou eenmaal tijd. In een ‘Help, mijn man is klusser’ bouwval terecht komen wil je aan de andere kant ook niet. Met deze tips werk je efficiënter en verricht je sneller een knap staaltje werk.

Een planning?

Met een goed overzicht beginnen zal je ten goede komen, maar laat je niet vangen door een planning die te strak is. Hoe groter de klus is, hoe moeilijker het is om in te schatten hoeveel tijd je voor alle onderdelen nodig hebt. Stel je allerlei strakke deadlines en blijkt er iets tegen te vallen of meer tijd te kosten, dan werkt dat alleen maar demotiverend.

We willen juist de goede energie erin houden! Zorg dus wel voor overzicht en een volgorde waarin je de taken wilt uitvoeren, maar belaad jezelf niet te zwaar.

Doe niet alles zelf

Als je het zelf kan, waarom zou je het dan niet zelf doen? Je kunt flink besparen door klussen zelf uit te voeren en daarom is het misschien verleidelijk om zo min mogelijk uit te besteden. Sla daar niet te ver in door.

Als een vakman een klusje in een paar uur uitvoert, terwijl je er zelf meerdere dagen mee puzzelt, is het toch echt de overweging waard om het uit te besteden. Tijd is ook geld, en dat bespaar je door hulp in te schakelen.

Tips om snel te verbouwen

Kies de juiste materialen

Sommige materialen zijn simpelweg makkelijker te gebruiken dan anderen. Neem als voorbeeld de vloer. Voor een vloer met beton look kun je de boel laten storten, maar dat is een vrij precies en kostbaar stuk werk. PVC-stroken met een beton look zijn dan een makkelijk alternatief: je hoeft niets te storen en klikbaar PVC is een stuk simpeler gelegd.

Ook in de details schelen slimme materiaalkeuzes een hoop werk. Plakplinten zijn bijvoorbeeld ontzettend eenvoudig en er bestaan zelfs holle plakplinten om kabels onder weg te werken. Met behang of plakfolie kun je trouwens ook veel meer doen dan alleen muren bekleden.

Gebruik het juiste gereedschap

Een verbouwing valt of staat met het gebruik van de juiste tools. Het eerste onmisbare gereedschap in je arsenaal is accugereedschap. Automatisch gereedschap kost je simpelweg minder inspanning, is sneller en erg wendbaar. Voor sommige taken heb je gewoon een stuk accugereedschap nodig.

tips om snel te verbouwen

Een bandschuurmachine is nog zo een goed voorbeeld van een tool die je flink tijd bespaart. Dit apparaat gaat op topsnelheid te werk en voor je het weet een groot oppervlak geschuurd. Op naar de de volgende taak op de lijst. Zo zijn er veel meer stukken gereedschap die het allemaal wat makkelijker maken.

Heb je het gereedschap alleen tijdens de verbouwing nodig, of wil je een tool niet kopen omdat het toch wel duur is? Bijna elk stuk gereedschap dat je kunt bedenken, kun je ook huren. Van groot gereedschap en machines is dat wel bekend, maar ook kleinere tools zoals boormachines, kabels en tangen zijn voor een vriendelijke prijs te huur.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus ga goed van start en maak er wat moois van.