Health

Zo kun je snel puistjes weg krijgen en het beste voorkomen

Snel puistjes wegwerken

Snel puistjes wegkrijgen, hoe doe je dat? Gewoon uitknijpen? Vrijwel iedereen is het wel eens overkomen: net voordat je een belangrijke afspraak hebt is er een onderhuidse puistjes ontstaan die nu opeens zichtbaar is. Of je nou naar een sollicitatiegesprek moet, een toespraak geven op een bruiloft of een eerste date hebt: je wil niet dat alle aandacht uitgaat naar een ongewenste en lelijke pukkel. Met onze vijf tips kun jij met een geheel of grotendeels weggewerkte puist gerust op stap.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Voorkomen kan niet 100%, laten we daar duidelijk over zijn. Het is wel zo dat puistjes het beste voorkomen kunnen worden door de combinatie van goede gezichtsverzorging, gezond eten en goed slapen. Zorg je goed voor jezelf en krijg je toch regelmatig puisten, dan is het tijd voor een afspraak: eerst naar de huisarts, die je naar een dermatoloog kan verwijzen.

Maar goed, op het moment dat je een puist hebt vlak voor een belangrijke afspraak heb je even niets aan al deze goede raad. Je wil direct aan de slag. Let op, de tips werken het beste als je er 24 uur van tevoren mee begint. Ontdek je de puist later? Geen nood: je kunt de puist dan nog wel meestal aanzienlijk laten slinken, zodat deze een stuk minder opvalt.

5. Gebruik een ijsklontje

Je hoeft geen Wim ‘iceman’ Hof te zijn om te weten dat kou tegen allerlei kwaaltjes kan helpen. Dat geldt ook voor puistjes: dit is de snelste en eenvoudigste truc, een ‘quick win’ zou je kunnen zeggen. Neem een ijsblokje uit je vrieskist of vriesvak, doe er een dunne, schone doek om heen – bijvoorbeeld een theedoek – en hou dit tegen de puist aan. De puist verdwijnt er niet door, maar wordt kleiner en minder opvallend.

4. Insmeren met honing

Snel puistjes wegwerken kan ook met ander product dat je vaak al in huis hebt: honing. Honing als smeersel staat bekend om de hydraterende werking. Ook gaat het bacteriën tegen. Je kunt de honing een uurtje in laten trekken, maar is je afspraak pas de volgende dag dan kun je het ook voordat je gaat slapen aanbrengen en de hele nacht laten zitten. Wel afspoelen met water voordat je de deur uitgaat.

Snel puistjes wegwerken

3. Puistjes weg krijgen met aspirine

Na de huismiddeltjes nu een tip met een echte medicijn: aspirine. Stamp een aspirine tablet fijn en meng dit met water zodat er iets smeerbaars ontstaat. Breng dit met een wattenstaafje op de puist aan. Let op, aspirine is niet hetzelfde als paracetamol. Een belangrijk verschil is dat aspirine ontstekingsremmend is en paracetamol niet.

Snel puistjes wegwerken

2. Zeezout en water mengen en smeren

Zwem je in de zomer vaak in de zee of ander zout water, dan heb je misschien opgemerkt dat je minder last van puistjes hebt. Het zeezout gaat namelijk bacteriën tegen en de puistjes drogen als het ware uit. Dit effect kun je thuis bereiken door wat zeezout te mengen met een klein beetje water: 1 lepel zeezout met 2 lepels water. Smeer het op je puist en laat het een  aantal uren intrekken, of een hele nacht als je de puist een dag voor je grote afspraak ontdekt.

1. Snel puistjes weg krijgen met zalf

Misschien lukt het je nog een afspraak bij je huisarts of dermatoloog te boeken, of te vragen om een recept voor zalf met corticosteroïden (ontstekingsremmers), Dat helpt namelijk prima om de zwelling en de roodheid te verminderen. Mocht je nog een tube of pot zalf met corticosteroïden  in huis hebben liggen, misschien van een vorige keer dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken. Check wel even de houdbaarheidsdatum.

Snel puistjes wegwerken

Is het verstandig om puistjes uit te knijpen?

Kortgezegd nee, het belangrijkste wat je niet moet doen: uitknijpen. Dat werkt bijna nooit goed en kan een lelijke plek of zelf een klein litteken veroorzaken. Als je dit te vaak doet kunnen de wondjes gaan irriteren en zweren en op termijn kunnen ook andere huidproblemen ontstaan. Weet je het na onze ijzersterke tips nog niet zeker? Raadpleeg dan je dokter of vraag een verwijzing naar een gespecialiseerde dermatoloog.