snel afvallen buik
Health

Snel afvallen? Gebruik deze 4 voedingstips voor een strakke buik

Er zijn eindeloos veel diëten, supplementen en maaltijdvervangende producten die beweren snel gewichtsverlies te garanderen. Bij veel van deze hulpmiddelen ontbreekt wetenschappelijk bewijs en is het niet altijd even goed voor je gezondheid. Toch zijn er genoeg manieren om gezond gewicht te verliezen! Wij hebben de meest bruikbare voor je op een rijtje gezet.

1. Intermittent Fasting

Het klinkt misschien als een moeilijk woord, maar intermitterend vasten is een eetpatroon waarbij regelmatig (kort) vasten wordt gecombineerd met het eten van maaltijden binnen een korter tijdsbestek van de dag. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat korte tijd vasten leidt tot gewichtsverlies bij personen met overgewicht.

Intermitterend vasten kan wel degelijk gunstige gezondheidseffecten hebben en effectief zijn voor gewichtsverlies als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Let wel op: deze manier van vasten is niet bedoeld voor de lange termijn. Langetermijneffecten op de gezondheid zijn onvoldoende bekend.

Vasten houdt in dat je de ene dag heel weinig eet (minder dan 25% van je energiebehoefte) afgewisseld met een dag waarop je alles mag eten wat je wil. Periodiek vasten houdt in dat je 1 tot 2 dagen per week vast en 5 tot 6 dagen per week niet. Een voorbeeld hiervan is het 5:2 dieet.

snel afvallen buik

2. Snel afvallen = bewuster eten

Dat dit misschien klinkt als een cliché maakt het natuurlijk niet minder waar. Deze manier van snel afvallen wordt ook wel ‘mindful’ eten genoemd. Mensen genieten op deze manier meer van hun voedsel en vallen bewuster af. We leven nou eenmaal in een tijd waarin iedereen in de zesde versnelling leeft.

Vaak heb je dan de neiging om snel en simpel te eten. In de auto, achter je bureau, tijdens het tv kijken.. Het gevolg hiervan is dat veel mensen zich amper bewust zijn van het voedsel dat ze binnen krijgen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om nog bewuster te eten.

Houding tijdens het eten

Een goede positionering is heel belangrijk tijdens het eten. Rechtop zitten terwijl je eet bevordert de spijsvertering. Ook helpt het om het risico op verstikking te verminderen.

Vermijd afleiding

Het gebruik van een laptop, telefoon of televisie terwijl je aan het eten bent kan leiden tot overeten. Je kauwt te snel, raakt afgeleid en voordat je het weet zit je voller dan je eigenlijk wil.

Langzaam eten

Neem de tijd om goed te kauwen en van het eten te genieten. Deze techniek helpt bij het afvallen omdat het de hersenen voldoende tijd geeft om de signalen te herkennen dat je vol zit.

Weloverwogen voedselkeuzes

Kies voedsel dat vol zit met voedzame voedingsstoffen. Eet vooral ook voedsel wat vult voor de lange termijn, in plaats van bijvoorbeeld fastfood.

3. Vezelrijke voeding

Voedingsvezels zijn plantaardige koolhydraten die in de dunne darm niet verteerbaar zijn, in tegenstelling tot suiker en zetmeel. Door veel vezels in je voedingspatroon op te nemen kan het gevoel van volheid toenemen, wat mogelijk kan leiden tot gewichtsverlies. Een paar voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn:

 • Ontbijtgranen
 • Volkoren pasta
 • Volkoren brood
 • Rogge en gerst
 • Fruit en groenten
 • Erwten
 • Bonen
 • Peulvruchten
 • Noten en zaden

snel afvallen buik

4. Het in evenwicht brengen van darmbacteriën

Een opkomend onderzoeksgebied is gericht op de rol van bacteriën in de darmen bij gewichtsbeheersing en snel afvallen. In de darm zit een enorm aantal aan micro-organismen, waaronder ongeveer 37 biljoen bacteriën. De hoeveelheid van deze micro-organismen en bacteriën verschilt per persoon. Sommige van deze soorten kunnen de hoeveelheid energie die de persoon uit voedsel haalt verhogen, wat leidt tot vetophoping en gewichtstoename.

Toch zijn er wel degelijk voedingsmiddelen die het aantal goede bacteriën in de darmen verhogen. Dit zijn onder andere:

Grote verscheidenheid aan planten

Het verhogen van fruit, groenten en granen in je voedingspatroon zal resulteren in een verhoogde vezel opname en dus meer darmbacteriën. Mensen zouden moeten proberen ervoor te zorgen dat 75 procent van hun maaltijd uit groenten en ander plantaardig voedsel bestaat.

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn versterken de functie van goede bacteriën en remmen tegelijkertijd de groei van slechte bacteriën. Zuurkool, kimchi, kefir, yoghurt, tempeh en miso bevatten allemaal goede hoeveelheden probiotica, die helpen om het aantal goede bacteriën te verhogen.

Prebiotische voedingsmiddelen

Prebiotische voedingsmiddelen stimuleren de groei en activiteit van de goede bacteriën die helpen bij het beheersen van het gewicht. Prebiotische vezels komen voor in:

 • Groenten en fruit
 • Met name Cichoreiwortel
 • Artisjok
 • Ui
 • Knoflook
 • Asperges
 • Prei
 • Bananen
 • Avocado

5. Gezond en bewust eten om sneller af te vallen en betere levenskwaliteit

Gezonde en bewuste voeding is niet alleen essentieel voor sneller afvallen maar ook een betere levenskwaliteit. Het zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit en daardoor beter bestand bent tegen de dagelijkse stress en verleidingen. Vanzelfsprekend verleng je op je lange termijn ook je levensverwachting. Zo beschermt het bijvoorbeeld tegen hartaandoeningen, diabetes, kanker en grote reeks van aandoeningen.

Wil je effectief afvallen? Dan zorgt een goede dagelijkse voedingsbalans ervoor dat je in topvorm komt en blijft. Intermitterend vasten kan hiervoor een oplossing bieden, maar ook thuis trainen kan helpen om op een gezond gewicht te komen. Genoeg keuze dus!