Health

Ben jij aan je smartphone gekluisterd? Zo leg je hem af en toe weg

Ben jij aan je smartphone gekluisterd Zo leg je hem af en toe weg

De nieuwste TikTok video’s bekijken, even snel je Instagram bijwerken of whatsappen met maten: je zit ongemerkt veel op je telefoon en dat zien app-ontwikkelaars graag. Zij houden je met slimme trucjes namelijk aan je smartphone gekluisterd, zodat je hem niet meer weg wil leggen. Maar hoe doen ze dit en hoe kan je het doorbreken? Dat lees je in dit artikel.

Aan je smartphone gekluisterd

Ontwikkelaars van apps willen dat jij zoveel mogelijk op je telefoon kijkt. Besteed jij namelijk veel tijd aan bijvoorbeeld YouTube of Instagram? Dan verdienen ze meer geld met hun advertenties. Technologiebedrijven laten hierbij niets aan het toeval over. Ze doen namelijk al jaren onderzoek naar hoe ze jou het beste aan je smartphone gekluisterd kunnen houden.

Zo hebben ze slimme trucs bedacht en beïnvloeden ze je met bepaalde functies in de apps. Bekende voorbeelden zijn de pushberichten en rode bolletjes bij notificaties. Doordat je niet weet wat voor melding je krijgt, ben je al snel geneigd om te kijken of de app te openen. Er kan elk moment een melding binnenkomen, dus je houdt je telefoon bij de hand en kijkt er van tijd tot tijd op zodat je niets mist.

Gelukshormonen

Je hersenen maken gelukshormonen aan, zoals dopamine, maar ook oxytocine, endorfine en serotonine. Technologiebedrijven hebben manieren gevonden om hierop in te spelen met hun apps. Je hersenen maken dopamine aan als je je ergens korte tijd goed over voelt, bijvoorbeeld over een fitness-video op je Insta of een like op je Facebookbericht.

Het gelukshormoon oxytocine wordt aangemaakt bij positief onderling contact. Je krijgt bijvoorbeeld een leuk Whatsapp-berichtje van een vriend of vriendin. Het stofje endorfine zorgt dat je je fijn voelt of maakt je aan het lachen, bijvoorbeeld om een grappige YouTube-video.

Serotonine komt vrij als je je gewaardeerd voelt of ergens trots op bent, bijvoorbeeld omdat je een compliment krijgt voor een filmpje dat je op social media hebt geplaatst. Doordat ontwikkelaars deze stofjes in je hersenen blijven aanspreken met hun apps, ervaar jij steeds opnieuw geluksmomenten en kan je hier verslaafd aan raken.

Ben jij aan je smartphone gekluisterd Zo leg je hem af en toe weg 1

Hoe doorbreek je de cyclus?

Merk je dat je voortdurend op je telefoon bezig bent? Je kan de zogenoemde drie M’s methode gebruiken. De eerste M staat voor Mindful en maakt je bewust over je telefoongebruik. Besteed je meerdere uren per dag aan je smartphone? Probeer dan te minderen.

De tweede M staat voor Meaningful en dat houdt in dat je kijkt hoe betekenisvol je telefoongebruik is. De meeste tijd gaat vaak namelijk zitten in nutteloos swipen door je Instagram of Facebook.

Door je hier bewust van te worden, kan je hier een patroon in gaan zien en er iets aan doen. Zo weet je welke momenten je sneller geneigd bent om je telefoon te pakken en kan je bijvoorbeeld plannen om op die momenten iets anders te gaan doen.

Je komt dan meteen bij de M van Moderate, oftewel je gebruik afbouwen. Heb je een flexibel sim only abonnement? Dan kun je soms het aantal MB’s en belminuten (tijdelijk) omlaag zetten waardoor je minder data en belminuten kunt gebruiken. Dit kan echter niet bij elke provider en het is niet altijd even makkelijk. Er kunnen namelijk extra kosten aan verbonden zijn of het kan bijvoorbeeld maar één keer per maand. Bij sommige abonnementen en providers kun je je bundel zelfs helemaal niet tussentijds aanpassen.

Je kunt er ook voor kiezen om een smartphone-loze dag in te lassen. Of verwijder bijvoorbeeld apps die je dagelijks meerdere uren nutteloos gebruikt. Veel succes!