Tech

Smartphone gevonden? Zo weet je van wie die is

Smartphone gevonden Zo weet je van wie die is

Heb je een smartphone gevonden en wil je die herenigen met zijn eigenaar? Als je een telefoon vindt zijn er meerdere manieren om erachter te komen van wie die is. In dit artikel vind je handige tips over hoe je dit het beste aan kan pakken.

Om de smartphone weer bij zijn eigenaar te krijgen, heb je verschillende opties om dit via de smartphone te doen. Vaak zijn telefoons tegenwoordig goed vergrendeld met een wachtwoord of vingerafdruk, dus een beetje creativiteit is wel nodig.

Noodcontacten

Afhankelijk van het type telefoon, kan je met een bepaalde knopjescombinatie de noodcontacten tevoorschijn halen zonder de telefoon te ontgrendelen. Vaak gaat het bijvoorbeeld om het tegelijk indrukken van de volume- en vergrendelingsknoppen.

De noodcontacten zijn meestal mensen die dicht bij de smartphone-eigenaar staan, zoals een partner, huisgenoot of ouders. Door zo’n nummer te bellen, kan je dus via-via in contact komen met de eigenaar.

Je moet dit als smartphonebezitter wel zelf instellen, dus je hebt kans dat je geen contacten kan inzien zonder de telefoon te ontgrendelen. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren.

Foto maken van je nummer

Het klinkt een beetje gek, maar je kan met de smartphone een foto maken van een briefje met daarop jouw telefoonnummer. Bij veel toestellen kan dit zonder de telefoon van het slot te halen. Smartphonegebruikers synchroniseren hun foto’s namelijk regelmatig in de Cloud, waardoor ze alles ook vanaf een ander apparaat kunnen bekijken.

Heeft iemand dit ingesteld en bekijkt diegene zijn foto’s vanaf bijvoorbeeld een laptop, dan kan je zomaar een telefoontje verwachten. Maar ook hier geldt dat de eigenaar van de verloren telefoon zelf in actie moet komen.

Contact opnemen met provider

Kan je niet bij de contacten, of is de batterij leeg? Dan heb je ook nog een optie via de provider. Haal de simkaart uit de telefoon en geef het nummer dat erop staat door aan de provider. Die kan vervolgens inzien wie de eigenaar is en zelf per mail contact opnemen met de eigenaar van de smartphone. Zo komt ‘ie weer bij hem of haar terecht. Het maakt hierbij over het algemeen niet uit of iemand een sim only heeft of een abonnement met toestel.

Social media

Ook buiten het toestel om zijn er mogelijkheden om de eigenaar te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke social media oproep. Deel hierbij de plek en tijd waarop je ‘m hebt gevonden. En ben je in contact met een potentiële eigenaar? Stel dan altijd een controlevraag om zeker te weten dat het echt zijn of haar smartphone is. Denk bijvoorbeeld aan: wat heb je als achtergrond op je vergrendelingsscherm?

Gevonden voorwerpen

Een laatste optie is om de smartphone als gevonden op te geven bij de gemeente of de politie. Zij houden een database bij met alle gevonden voorwerpen, zodat een eigenaar hierin zijn of haar item terug kan vinden.

Heb je de telefoon gevonden in een winkel of restaurant? Dan kan het ook handig zijn om ‘m in te leveren bij de eigenaar. Iemand die zijn smartphone verliest, zal immers misschien eerder zijn stappen nalopen van de afgelopen dag dan naar de gemeente of politie stappen. Grotere kans dus dat je hiermee de smartphone herenigt met zijn eigenaar!