Geld & Carrière

Zoveel smartengeld krijgen de families van omgekomen Wagner soldaten

smartengeld-families-overleden-wagner-soldaten
Huurlingen van Wagner Group poseren met Wagner logo vlag Foto: Instagram @pmc_wagner_group1

Kartonnen dozen vol met bankbiljetten, plunjezakken gevuld met contant geld. Als het aan de Wagner Group ligt dan krijgen nabestaanden van gesneuvelde soldaten hun smartengeld in cash uitgekeerd. Als een soldaat ernstig gewond raakt ligt er ook een geldbedrag klaar. Er is een gemiddeld bedrag dat de familie van een dode soldaat op mag halen, mits de soldaat is gevonden. Wij hebben opgezocht hoeveel dat is.

Geruchtmakende vermissingen van Wagner soldaten

Het salaris van een Wagner soldaat is een veelvoud van het gemiddelde salaris in Rusland. Dit financiële aspect zorgt ervoor dat mannen bereid zijn om hun levens te wagen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Wagner Group stelt ook een nabestaandenuitkering in het vooruitzicht. Als een soldaat sneuvelt dan heeft het gezin van de soldaat recht op een financiële compensatie. De meeste mannen die zich aanmelden bij Wagner komen uit arme gezinnen.

Als een soldaat van het huurlingenleger van bevelhebber Jevgeni Prigozjin vermist raakt dan hebben de nabestaanden geen recht op geld. Er gaan geruchten dat dode huurlingen stiekem worden begraven als ze zijn gesneuveld, om vervolgens een stempel ‘vermist’ te krijgen. Deserteurs die worden geëxecuteerd laten ook niets na, want Wagner ziet hen niet als gesneuvelde soldaten. Dat wordt anders als een soldaat aan het front sterft, want zij worden wel als helden beschouwd.

Wagner

Russische bancaire sector

Het uitkeren van smartengeld aan nabestaanden heeft invloed op het bancaire stelsel van Rusland. De Russische economie zwemt in het zwarte geld van Wagner. Er is naar schatting zo’n 2200 miljard roebel uit de bancaire sector weggevloeid en het einde is nog niet in zicht. Prigozjin haalt zijn soldaten overal vandaan. De ex-gevangenen die in dienst zijn hebben geen recht op een financiële compensatie, maar kunnen hun vrijheid terug krijgen door zes maanden te vechten.

Deze financiële compensatie geldt wel voor soldaten die zich vrijwillig bij Wagner hebben aangemeld. Wagner betaalt voornamelijk zwart uit. Dit heeft volgens cijfers van Bloomberg en de centrale bank van Rusland een negatief effect op de economie. Mensen bewaren in tijden van oorlog hun geld liever onder hun bed dan op de bank, ondanks het aantrekkelijke rentetarief van maar liefst 7,5 procent.

smartengeld wagner huurling

Smartengeld voor nabestaanden Wagner soldaat

Als een soldaat van het huurlingenleger ernstig gewond raakt dan ligt er een financiële tegemoetkoming klaar. Als er bijvoorbeeld sprake is van een amputatie van een arm of een been dan ligt er ongeveer een miljoen roebel klaar, dat is omgerekend iets meer dan 10.000 euro. Het geld kan op speciale afhaalpunten worden opgehaald. Volgens getuigen lopen mensen met dozen en zakken met geld naar buiten. Onfortuinlijk voor de schatkist want er zijn al heel wat huurlingen omgebracht door het Oekraïense leger.

Wagner-baas Progozjin hekelt het Russische bankensysteem, en betaalt daarom het geld zwart uit aan nabestaanden. Dat kan oplopen tot flinke bedragen. Als een soldaat van Wagner sneuvelt, en zijn lijk wordt gevonden, dan heeft de familie recht op vijf miljoen roebel (ongeveer 55.000 euro). Daar komt een eventueel achterstallig salaris bovenop. De familie die dit bedrag in ontvangst neemt krijgt het advies om het geld niet op de bank te zetten.

compensatie wagner soldaat