Geld & Carrière

5 slimme tips om te besparen op boodschappen

Met deze 5 tips kan jij voortaan goedkoper boodschappen doen.

De prijzen gaan nog steeds omhoog in 2022 en boodschappen doen wordt steeds minder leuk. Daarom is het fijn om een paar tips en tricks te kennen die ervoor zorgen dat jij voortaan toch een beetje kan besparen tijdens het boodschappen doen. Met deze 5 tips kan jij voortaan goedkoper boodschappen doen.

1. Check eerst je voorraad in huis

Waar veel mensen vaak de fout in gaan, is dat mensen vaak zonder plan naar de supermarkt gaan. Veel mensen doen ook boodschappen voor dezelfde dag. En houden geen rekening met wat ze al in huis hebben, maar eerder met waar ze zelf trek in hebben op dat moment. Veel mensen komen dan ook thuis met producten die ze al thuis hebben liggen.

De welbekende ‘ik neem toch voor de zekerheid pasta mee’ gebeurt ons ook nog iets te vaak. Het resultaat? 5 dezelfde pasta soorten die halfopen zijn. Mensen die wél een boodschappenlijstje maken, gooien jaarlijks zo’n 9 kilo minder voedsel weg!

Met deze 5 tips kan jij voortaan goedkoper boodschappen doenStappenplan

1. kijk in de voorraadkast, koelkast en vriezer
2. maak op basis van de producten die je hebt een lijstje
3. maak een lijstje (en hou je daar ook aan)

Tip! Ga vooral niet met trek naar de supermarkt want dan is de kans extra groot dat je onnodige producten in je karretje stopt.

2. Bezoek eens de markt

Een goedkoper alternatief is het bezoeken van de markt. Op deze manier bespaar je geld. Wel is het belangrijk dat je goed oplet. Zo kan groente en fruit veel goedkoper zijn, maar een bakje hummus weer veel duurder. Zeker aan het einde van de dag, dan kan je nog een goede deal scoren. De markt is ook nog eens een hele gezellige plek.

3. Let op de aanbiedingen

Tegenwoordig is het heel makkelijk om deals te bekijken via je telefoon. Download de app van je favoriete supermarkt en je zal gelijk een overzicht vinden. Vaak kan je een week van tevoren al zien wat voor aanbiedingen eraan zitten te komen. Stel dat je koffiepads nodig hebt die pas volgende week in de aanbieding zijn, wacht dan nog een paar dagen en je scoort zo een goede 1+1 deal.

4. Groentes of fruit uit de vriezer (of een potje)

Heel veel mensen denken dat groentes of fruit uit de vriezer minder vers zijn. Toch is dat niet helemaal waar. Dat zit zo. Groentes of fruit voor de diepvries worden pas geplukt als het goed rijp is. Ze worden gesneden, ingevroren en verpakt. Tijdens dit proces gaan bijna geen vitaminen verloren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken en kan met een gerust hart een bakje ingevroren aardbeien of een zakje ingevroren broccoli kopen.

5. Ga naar de goedkoopste supermarkten

We weten natuurlijk allemaal dat sommige supermarkten duurder zijn dan anderen. Check de goedkoopste supermarkt bij jou in de buurt. Soms kan het zijn dat je bij de Aldi heel goedkoop groente en fruit kan kopen maar bij de Lidl weer goedkoop brood. Als je er niet een extra autoritje voor moet maken dan is het helemaal niet zo’n gek idee om bepaalde items bij bijvoorbeeld de Aldi te kopen en andere producten weer bij de Lidl.