Slechtst betaalde banen nederland 2022
Geld & Carrière

Dit zijn de slechtst betaalde banen van Nederland in 2022

We schreven al eerder over de best betaalde beroepen in Nederland, de prima salarissen van onze politici en de gigantische salarissen van Formule 1-coureurs. Er is natuurlijk ook een andere kant van de medaille. Miljoenen mensen moeten het doen met een baan die aanmerkelijk minder inkomsten oplevert. Wat zijn nu de slechtst betaalde banen van Nederland? We zochten het voor je uit.

Wettelijk verplicht minimumloon

In Nederland geldt een wettelijk verplicht minimumloon. Dus hoe laag je baan ook betaalt: daar moet je altijd boven zitten. Het wettelijk minimumloon is met ingang van 1 januari 2022 vastgesteld op € 1.725 bruto per maand. Dat is heel wat minder dan een modaal salaris, dat ligt in Nederland net onder de 2300 euro: om precies te zijn €2.299,75.

Het minimumloon van 1.725 is op gebaseerd op een volledige werkweek. Dus werk je 40 uur per week dan is je loon per uur € 9,96. Geldt in jouw bedrijf standaard een werkweek van 36 uur, dan verdien je  € 11,06 per uur.

De genoemde bedragen gelden vanaf 21 jaar. Ben je jonger dan 21, dan is het minimumloon nog veel lager. Voor een 15-jarige is het minimum maandloon € 517,50, niet eens een derde van het minimum jeugdloon van een 21-jarige. Lees ook het gemiddelde netto salaris in Nederland per leeftijdsgroep.

Top 11 slechtst betaalde banen in Nederland

Om welke beroepen gaat het? We zetten de elf slechtst betaalde banen van Nederland voor je op een rij. De genoemde salarissen zijn de fulltime basissalarissen, dus meer of juist minder uren werken, bonussen, fooien, toeslagen et cetera zijn niet meegeteld.

11. Receptionist

Je bent vaak letterlijk het eerst aanspreekpunt, oftewel het visitekaartje van een bedrijf. Een belangrijke functie dus, die uitstekende communicatieve vaardigheden van je vraagt. Het salaris is er niet helemaal naar. Gemiddeld verdien je als receptionist als je fulltime werkt rond de € 2300 bruto. Receptionist is echter een baan die vaker dan gemiddeld in deeltijd wordt uitgevoerd, vandaar dat de meeste receptionistes veel minder verdienen.

10. Vuilnisman

Het beroep van vuilnisman is de laatste jaren wel gemoderniseerd, maar nog altijd redelijk zwaar. Vroeger was het de hele dag met de hand vuilniszakken in de vuilniswagen gooien, tegenwoordig heb je in steeds meer plaatsen containers die machinaal worden geleegd. Toch loop en til je als vuilnisman meer dan gemiddeld en daar staat een salaris van gemiddeld € 2200 bruto tegenover.

Wat zijn de slechtst betaalde banen van Nederland?

9. Magazijnmedewerker

Alle spullen die in de winkels liggen of die we online bestellen komen uit vaak reusachtige magazijnen. Magazijnmedewerkers lopen daar de hele dag op en neer, of rijden rond met karretjes om alle bestellingen te verzamelen. Een baan met veel lichaamsbeweging, maar geen topsalaris. Gemiddeld verdient een magazijnmedewerker rond de € 1875 per maand.

8. Soldaat bij de landmacht

De dienstplicht is in Nederland al jaren afgeschaft, wil je het leger in dan kan dat alleen als beroepsmilitair. De laagste rang is soldaat. Functies als soldaat lopen uiteen: dat kan het bedienen van geschut zijn, technisch onderhoud en nog veel meer. Het gemiddelde maandloon als soldaat ligt rond de € 1980, dat is zo’n € 200 boven het minimumloon.

Wat zijn de slechtst betaalde banen van Nederland?

7. Kok

We hebben het natuurlijk niet over de sterrenkoks op tv, maar een kok in een lager tot middenklasse restaurant verdient geen megasalaris. Een hulpkok verdient net iets meer dan het minimumloon en een baan als zelfstandige kok levert gemiddeld rond de € 2000 bruto op. Je kunt natuurlijk meer verdienen als je doorgroeit naar chef-kok.

6. Horecamedewerker

Het beeld dat veel mensen van werken in de horeca hebben is niet erg rooskleurig. Hard werken, weinig loon en onregelmatige werktijden. Daar zullen niet alle horecamedewerkers het mee eens zijn, want hou je van met mensen omgaan en werk je in een bar, restaurant of andere gelegenheid met een leuke sfeer dan is dat natuurlijk prima te doen.

Rijk word je er niet zo snel mee, want gemiddeld verdient een medewerker in de bediening rond de € 2000 bruto op fulltime basis.

Wat zijn de slechtst betaalde banen van Nederland?

5. Schoonmaker

Schoonmaken is voor velen niet echt een favoriete bezigheid. Hou je juist wel van poetsen en boenen, dan kan een baan als schoonmaker voor jou best geschikt zijn. De verdiensten zitten gemiddeld zo’n € 150 boven het minimumloon: het fulltime maandsalaris ligt voor een schoonmaker rond de € 1875.

4. Callcenter-medewerker

Het beroep van callcenter-medewerker kent grofweg drie varianten: werk je op een inbound callcenter dan beantwoord je binnenkomende telefoontjes. Een outbound callcenter-medewerker belt zelf mensen op om ze een dienst of product te verkopen.

Als derde is er de helpdeskmedewerker, eigenlijk ook een vorm van inbound werk maar dan gespecialiseerd in het oplossen van klachten over een product of dienst.

Het startsalaris van een callcenter-medewerker zit meestal net boven het minimumloon. Het gemiddelde salaris is € 1850. Vaak kun je bij outbound werk nog een bonus verdienen als je een bepaald aantal klanten weet te overtuigen.

3. Kapper

Een beroep dat al duizenden jaren bestaat. Je staat veel en het komt van pas als je van een kletspraatje houdt, maar het belangrijkste is natuurlijk het knippen en verzorgen van haar. Tegenwoordig zie je steeds meer specialisatie, van de klassieke barbier tot creatieve haarcreaties als dreadlocks en extensions.

Een gemiddelde kapper verdient maar net iets meer dan het minimumloon van € 1725 bij een fulltime dienstverband: het gemiddelde loon ligt voor kappers in loondienst rond de € 1800.

Wat zijn de slechtst betaalde banen van Nederland

2. Winkelmedewerker

Of je nu in een kleding-, schoenen-, boekenwinkel of supermarkt werkt, de gemiddelde salarissen zijn laag in deze branche. Als je het goed doet kun je doorstromen naar teamleider, assistent-bedrijfsleider of zelfs bedrijfsleider, maar het salaris van een verkoopmedewerker ligt gemiddeld rond de € 2250 per maand.

In de supermarktbranche liggen de salarissen gemiddeld nog wat lager, een fulltime kassière verdient bijvoorbeeld vaak niet veel meer dan het minimumloon van € 1725.

1. Postbode

Steeds meer post versturen we online en daardoor is er steeds minder werk voor de traditionele postbode. Hou je van buiten zijn en lichaamsbeweging dan is dit echt iets voor jou, maar verwacht geen topsalaris.

Gemiddeld verdient een postbode net een paar tientjes meer dan het minimumloon van € 1.725 bruto per maand. Daar staat tegenover dat je bij een volledig dienstverband als postbode geen 40 maar 37 uur per week werkt volgens de CAO van PostNL.