Health

Slechte nachtrust? Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken

Slechte nachtrust De 5 meest voorkomende oorzaken

Na een lange, vermoeiende dag willen we alleen maar in bed kruipen en lekker slapen. Maar voor sommigen van ons wordt die vredige slaap vaak onderbroken. Maar waarom hebben mensen last van slapeloze nachten? Hier zijn vijf redenen waarom mensen in de nacht soms klaarwakker zijn en wat jij er aan kan doen om dit te verhelpen.

Een goede nachtrust

Goed slapen is een van de belangrijkste dingen voor een mens. Als jouw nachtrust verstoord wordt kan dit gevolgen hebben voor onder andere jouw gezondheid en jouw humeur.

Niemand verdient het om ’s nachts wakker te worden gehouden, echter komt het toch vaak voor. Aan de hand van dit artikel zou je makkelijker kunnen achterhalen wat de reden is dat jij soms wakker ligt midden in de nacht en deze problemen oplossen. Laten we snel een kijkje nemen naar enkele redenen die jouw nachtrust kunnen verstoren:

5 redenen dat jij wakker ligt in de nacht

1. Stress en angst

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van slaapstoornissen, waaronder wakker worden midden in de nacht. Wanneer we ons overweldigd of angstig voelen, maakt ons lichaam hormonen zoals cortisol aan die het moeilijk kunnen maken om in slaap te blijven.

De tijd nemen om te ontspannen voordat je naar bed gaat en eventuele onderliggende mentale problemen aanpakken kan helpen om het stressniveau te verlagen. Probeer diepe ademhaling, yoga of lichte stretching om spanning los te laten en jezelf een betere kans te geven om een goede nachtrust te krijgen.

2. Ongunstige kamertemperatuur

De temperatuur van je slaapkamer kan een grote rol spelen bij het bepalen van hoe goed je slaapt. Te warm of te koud zijn kan het natuurlijke slaappatroon van ons lichaam verstoren, waardoor je ongewenst wakker wordt. Bovendien zijn sommige mensen gewend aan een bepaalde temperatuur en kunnen ze niet in slaap vallen als het te warm of te koud is.

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Probeer er voor te zorgen dat je kamer tot deze temperatuur komt om je slaap te optimaliseren. In de winter kan je uiteraard je verwarming aan zetten, in de winter zou je met een ventilator de temperatuur in je kamer omlaag brengen.

3. Oncomfortabel matras en kussen

Een oncomfortabel matras en kussen kunnen een goede nachtrust in de weg staan. Als je matras te stevig of te zacht is, kan het moeilijk zijn om comfortabel in slaap te vallen. Hetzelfde geldt voor kussens. Als die van jou te groot, te klein of gewoon niet de juiste vorm hebben, kan dat het slapen moeilijk maken.

Het is belangrijk om te investeren in een matras en kussen die comfortabel en ondersteunend zijn. Als je de tijd neemt om diegene te vinden die voor jou werken, kan dat een enorm verschil maken in jouw slaapkwaliteit.

5 redenen voor slechte nachtrust

4. Te veel plassen

Als je merkt dat je meer dan één keer per nacht naar het toilet moet, kan dat een teken zijn van nycturie. Deze aandoening voorkomt dat je lichaam urine vasthoudt terwijl je slaapt, waardoor je vaak naar het toilet moet.

Een arts kan je helpen de onderliggende oorzaak van de nycturie te diagnosticeren. Hierna is het mogelijk om dit te behandelen zodat het plassen jouw nachtrust niet meer onderbreekt.

5. Een nare droom

Tot slot kunnen nare dromen een veel voorkomende oorzaak zijn van wakker worden. Ze zijn niet alleen eng en storend, maar kunnen je ook uren na het wakker worden een onrustig gevoel geven.

Als je vaak last hebt van nare dromen, kan een gesprek met een therapeut helpen de onderliggende oorzaak te achterhalen. Hierna kan deze therapeut jou helpen om deze dromen te voorkomen of beter te verwerken.