Health

Dit zijn de voordelen van slapen met je raam open

Slapen met je raam open

Slapen met je raam open: de één vindt het heerlijk, de ander veel te koud. Maar is met je raam open slapen gezonder? Past het in een gezonde levensstijl en zijn er nog meer voordelen? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder!

Is slapen met je raam open gezonder?

Het korte antwoord op de vraag of slapen met je raam open gezonder is, luidt ja. Goede ventilatie is namelijk erg belangrijk in slaapkamers. Het draagt sterk bij aan een gezonde nachtrust. De frisse lucht zorgt voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide in je slaapkamer.

Naast frisse lucht is ook de temperatuur in je slaapkamer belangrijk. Dat is wel iets dat per persoon sterk verschilt. De een ligt graag in een warme slaapkamer en de ander juist in een koele. Zorg altijd voor de slaapkamertemperatuur die jij het fijnste vindt. Het is dus een kwestie van de balans vinden, tussen frisse lucht en de juiste temperatuur om in slaap te vallen.

Slapen met je raam open

Wat is de beste slaapkamertemperatuur?

Het kan per persoon verschillen, maar volgens experts is de ideale slaapkamertemperatuur rond de 18 graden. Het moet ook weer niet te fris worden: een temperatuur van 12 graden of minder beïnvloedt de slaap negatief.

Voordelen van slapen met je raam open

Wat zijn nu precies de voordelen van slapen met je raam open? We zetten ze voor je op een rij:

  • Het zweet dat je tijdens jouw slaap verliest, wordt beter afgevoerd.
  • Het zuurstofgehalte in je slaapkamer neemt door de frisse lucht toe.    Daardoor voorkom je wakker worden met hoofdpijn. De oorzaak van wakker worden met hoofdpijn is namelijk vaak zuurstofgebrek.
  • Slapen in een goed geventileerde slaapkamer draagt bij aan een betere weerstand. Anders gezegd zul je je fitter voelen wanneer je consequent met het raam open slaapt.
  • In een goed geventileerde slaapkamer heb je minder snel last van schimmelvorming en huisstofmijten. Dat komt door de luchtcirculatie. Virussen en bacteriën houden van warme en gesloten ruimtes.
  • Door de lagere hoeveelheid koolstofdioxide in je slaapkamer, slaap je dieper.

Slapen met je raam open

Zitten er ook nadelen aan slapen met je raam open?

Slapen met een raam open is dus op zich gezond, maar er zijn wel een aantal zaken waar je aan moet denken. Zo kan de veiligheid een issue zijn. Een open raam aan de straatkant op de begane grond is bijvoorbeeld wel erg verleidelijk voor insluipers.

Heb jij of je bedpartner longproblemen, dan moet je ook extra opletten. Bij longproblemen is het belangrijk ervoor te zorgen dat er niet al te grote temperatuurverschillen ontstaan. Er is nog een situatie waarin je beter niet met het raam open kunt slapen. Woon je dichtbij een drukke weg of vergelijkbare omstandigheden, dan kan dat leiden tot een slechte luchtkwaliteit in je slaapkamer als je met het raam open slaapt.

Slapen met je raam open

Wat doe je ’s winters?

Dan is er natuurlijk nog het probleem, dat het in de winter wel erg koud kan worden met het raam open. Laat dan het raam op een zo klein mogelijk kiertje.  Als het zelfs daarvoor te koud is, ventileer dan overdag goed; laat je het slaapkamerraam overdag een kwartiertje openstaan, dan heeft dat al een gunstige invloed op de luchtkwaliteit in je slaapkamer.