Life

Lepeltje-lepeltje of billetje-balletje: wat zegt de slaaphouding over jullie relatie?

slaaphouding-betekenis-relatie
(Foto: Don't Worry Darling) Harry Styles en Florence Pugh

Je begint vaak lekker lepeltje-lepeltje, maar na een paar minuten begint je arm te tintelen en moet je toch echt van slaaphouding veranderen. Bekijk hieronder in welke positie jij samen met je partner in slaap valt en wat dat betekent voor je relatie.

Staar je niet blind op de connectie tussen je slaaphouding en de status van jullie relatie. Toch zal er altijd een kern van waarheid inzitten. Ben je iemand die juist ruimte nodig heeft, neig je al snel naar het randje van het bed of kun je je partner niet loslaten? Dat heeft allemaal zo zijn redenen.

Wat zegt je slaaphouding over je relatie?

Je gehele jeugd heb je hoogstwaarschijnlijk alleen geslapen. Tot het moment dat je een vriend of vriendin kreeg en je steeds vaker het bed deelde met je geliefde. Dat is toch even aanpassen geblazen.

Dat aanpassen gebeurd vanzelf. Ook gedurende een relatie verandert dit vaak. Waar je soms in het begin nog hoteldebotel dicht tegen elkaar ligt, ga je na een aantal maanden misschien wat losser van elkaar slapen. Is dat een slecht teken?

Nee, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het gaat natuurlijk niet alleen om jullie positie ’s nachts, maar vooral hoe jullie overdag met elkaar omgaan en of er liefde heerst. Toch is er het een en ander uit te lezen uit jullie slaaphouding.

slaaphouding-betekenis-relatie
(Foto: Freepik)

Lepeltje-lepeltje

Misschien wel de meest bekende én meest gewilde. Ieder koppel wil wel lepeltje-lepeltje (ook wel billetje-balletje) in slaap vallen, maar slechts 18% van de stelletjes neemt deze slaaphouding daadwerkelijk aan.

In deze slaaphouding geeft de ‘grote lepel’ de ‘kleine lepel’ aan dat hij haar wil beschermen. Een kwetsbare, maar zeer seksuele positie waar het vertrouwen vanaf straalt.

Als alternatief heb je de wat nonchalantere lepel. Hier bevindt zich enige ruimte tussen de twee lepels. Deze positie geeft aan dat je graag bij elkaar bent, maar ook waarde hecht aan een goede nachtrust.

slaaphouding-betekenis-relatie
(Foto: Freepik)

Met de ruggen naar elkaar

Deze slaaphouding doet je misschien schrikken. Vinden jullie elkaar nog wel leuk als jullie met de ruggen en gezichten van elkaar af liggen? Geen stress, het is juist positief.

Maar liefst 27% van de koppels past deze houding toe in bed. Hoe gek het ook klinkt, het geeft juist aan dat jullie verbonden zijn en elkaar durven los te laten.

Raakt jouw achterwerk dan ook nog het achterwerk van de ander, dan geeft dat aan dat jullie je zeer op je gemak voelen bij elkaar. Grote kans dat jij je ware hebt gevonden.

slaaphouding-betekenis-relatie
(Foto: Freepik)

Dakpanhouding

Aparte naam, maar vrijwel logisch als je erover nadenkt. De man ligt op zijn rug en de vrouw ligt met haar hoofd op de borst van de man. Als twee dakpannen die over elkaar heen liggen, liggen jullie op bed.

Bij zo’n positie is er sprake van vertrouwen en stel je jezelf open voor aanrakingen. Koppels die zo slapen hebben een grote mate van toewijding aan elkaar.

Komt deze slaaphouding je herkenbaar voor? Uit onderzoek blijkt dat de meeste koppels deze positie gebruiken in het eerste jaar van hun relatie. Weinig koppels houden dit echter op deze manier vol.

slaaphouding-betekenis-relatie
(Foto: Freepik)

Voetje vrijend

Het maakt niet uit hoe je ligt, maar op een bepaalde manier raken jullie voeten elkaar zo nu en dan aan. Soms per toeval, soms op zoek naar elkaar.

Ga je met ruzie naar bed? Dan is dit vaak een vorm om langzaam weer toenadering te zoeken en ‘per ongeluk’ de voet van de ander aan te tikken. Langzaam wordt het gesprek weer geopend en de ruzie bijgelegd.

Wanneer het erg warm is kan het een hele diepe betekenis hebben dat je toch heel graag met elkaar verbonden wil zijn, maar het te heet is om de lichamen aan elkaar te laten kluisteren.