signalen-herkennen-persoon-liegen
Life

7 signalen waaraan je kunt zien of iemand aan het liegen is

Een klein beetje liegen doet iedereen weleens, maar er zijn ook mensen die een complete identiteit verzinnen, zoals de Tinder Swindler, die met zijn leugens het geld van talloze vrouwen uit hun zakken wist te kloppen. Het is dus handig om leugens te herkennen, en dat kun je vaak zien aan de lichaamstaal van mensen. Wij hebben opgezocht hoe je kunt zien of iemand liegt.

Een persoon die aan het liegen is ervaart stress

De meeste mensen ervaren stress als ze liegen. Als een persoon liegt dan verandert de doorbloeding, en geven ze onbewust signalen af dat ze de waarheid niet spreken. Ervaren rechercheurs kunnen als geen ander aan de lichaamstaal van mensen zien of ze liegen. De onderstaande signalen zeggen niet dat een persoon per definitie liegt, hij of zij kan zich ook gewoon ongemakkelijk voelen in een gesprek.

Het zijn echter wel signalen die door ‘body language deskundigen’ als een red flag worden gezien. Voor rechercheurs zijn deze red flags vaak genoeg om een verdachte eens stevig aan de tand te voelen. Als je deze 7 signalen samen met 11 mogelijke tekenen dat je vriendin vreemdgaat in gedachten houdt, dan zal zelfs je partner je niet meer om de tuin kunnen leiden. Leer ze uit je hoofd, en pas ze toe als je dat nodig vindt.

liegen signalen

1. Vermijden van oogcontact

Een persoon die liegt, zal het liefste oogcontact vermijden. De persoon in kwestie voelt zich ongemakkelijk als hij of zij indringend wordt aangekeken, waarna het liegen moeilijker wordt. In sommige gevallen kijkt een leugenaar juist heel indringend in de ogen van een ander om geloofwaardiger over te komen.

2. Kuiltje in de hals

Een teken van verhoogde stress is te zien als de persoon in kwestie het kuiltje tussen de sleutelbenen meerdere keren aanraakt, of naar de rand van een kledingstuk grijpt dat in de buurt zit van de hals. Volgens deskundigen is dit zeker een signaal dat iemand liegt.

liegen hals

3. hand voor de mond

Als iemand veel de hand voor de mond houdt tijdens het praten dan is dat ook een signaal dat diegene waarschijnlijk niet helemaal de waarheid spreekt. Het is een vorm van concentratie, want die persoon kent de waarheid, maar vertelt een ander verhaal, en ‘filtert’ op deze manier de woorden.

4. vingers of objecten in de mond

Als een persoon liegt dan is diegene sneller geneigd om een vinger of een object zoals een pen in de mond te stoppen. Dit geeft ‘het oergevoel’ van comfort en rust, zoals we als kind kregen bij het zuigen op een speen. Dit verlaagt de stress, waardoor iemand zich beter kan concentreren op het liegen.

liegen mond

5. De neus aanraken

Als mensen liegen raken ze vaker hun neus aan. Dit wordt door experts ‘het pinokkio-effect‘ genoemd. Door een verhoogde bloedtoevoer naar de neus wordt deze warm als mensen liegen, waarna de persoon vaker aan zijn of haar neus zit. Dit signaal is een zeer goede indicatie dat iemand een leugen aan het vertellen is.

6. Houding van het lichaam

Iemand die liegt zal nooit snel recht tegenover iemand gaan zitten en een ‘gesloten houding’ aannemen. De armen over elkaar is de bekendste, maar ook schuin zitten, gedraaide schouders, de benen de andere kant op wijzen zijn tekenen dat iemand liegt. Iemand die liegt zal nooit met een open houding naar de ander toe zitten.

7. Slikken

Zenuwen zorgen ervoor dat de mond droog wordt, waarna een persoon vaker de keel schraapt, en vaker gaat slikken. De persoon in kwestie zal zonder twijfel om een glaasje water vragen, al is het alleen maar om het gesprek even een andere kant op te draaien. Iemand die vaak slikt vertelt dus waarschijnlijk niet helemaal de waarheid.

liegen slikken