sieraden voor mannen
Style

Sieraden voor mannen: dit zijn de do’s and dont’s

Waar sieraden voor een vrouw kopen al een lastige taak kan zijn, vinden mannen het kopen van ringen, armbanden of kettingen voor zichzelf al helemaal een opgave. Wat zijn de do’s and don’ts? Met deze 8 tips weet je precies met welke sieraden voor mannen je rond kunt lopen, zonder er fout of patserig uit te zien.

1. Ondertoon huid en sieraden

Voordat je überhaupt naar sieraden gaat kijken, is het goed om na te gaan welke ondertoon je huid heeft. Die kan namelijk koel, warm of neutraal zijn. Bekijk je arm eens in natuurlijk daglicht en bepaal welke kleur je aders hebben.

Zijn die blauw of paars, dan heb je een koele ondertoon en passen “witte” metalen, zoals platina, zilver en witgoud het beste bij je huidskleur. Als je aan de andere kant eerder groene aderen hebt, kun je beter gaan voor warmere kleuren, zoals geelgoud. Soms komt het ook voor dat je zowel blauwe/paarse als groene aderen ziet. In dat geval heb je een neutrale ondertoon en kun je zowel voor witte als geelkleurige metalen gaan.

sieraden voor mannen

2. Bigger is better?

Waar “hoe groter hoe beter” in sommige gevallen opgaat, is dat niet per se het geval bij sieraden voor mannen. Het gaat er vooral om dat je bling in proportie is met je lichaam.

Als je bijvoorbeeld een fijne bouw hebt, zou een gigantisch horloge wat te veel van het goede kunnen zijn. Ben je aan de andere kant stevig gebouwd, dan ziet een flinterdun armbandje er wat zielig uit.

3. Armbanden voor mannen

Eén van de sieraden waarmee je als man prima kunt rondlopen is een armband. Qua materiaal kun je onder andere gaan voor staal, leer en scheepstouw. Belangrijk is dat je armband past bij je stijl, of die nu casual of wat meer formeel is.

Iets waar je in ieder geval niet meer in het dagelijks leven mee kunt rondlopen is een festivalbandje. Vroeger was het stoer om te laten zien waar je heen was geweest, maar als volwassen man is het een no-go. Ook dunne armbandjes met je naam erop laat je liever thuis liggen.

Amigo armband
Stoere heren armband / Beeld: amigo.nl
SHOP NU VOOR 29,99 EURO

4. Ringen met persoonlijkheid

Ook qua ringen geldt, dat je moet gaan voor een model dat past bij je stijl. Sieraden horen namelijk je look te completeren. Vooral zegelringen staan goed. Draag bijvoorbeeld die een oude, die je van je opa hebt gekregen. Tegenwoordig zijn er ook modernere uitvoeringen van bijvoorbeeld hout of staal. Probeer in ieder geval je ringen te beperken tot twee per hand.

sieraden voor mannen ringen

5. Manchetknopen

Om de zoveel tijd is er vast een reden om met een hemd rond te lopen en dan kun je eindelijk die manchetknopen weer uit de kast halen. Met een dubbele manchet, oftewel de Franse manchet, voeg je extra klasse toe aan je outfit.

Mocht je liever voor een enkele manchet gaat, kies dan kwaliteit manchetknopen uit die opvallen door het materiaal waar ze van zijn gemaakt.

sieraden voor mannen manchetknopen

6. Dasspeldjes

Andere sieraden voor mannen zijn dasspeldjes. Dus als je je weer eens in een pak moet hijsen, kun je met een dasspeld wat extra finesse toevoegen aan je outfit.

Zorg er wel voor dat hij niet breder is dan je stropdas, maar ongeveer tot driekwart van de breedte van je das komt. Qua hoogte staat hij het beste tussen het derde en vierde knoopje van je overhemd van bovenaf geteld. Als het goed is komt je speld dan ergens bij je borst terecht.

7. Horloges

Uiteraard kunnen horloges ook niet ontbreken op de lijst van sieraden voor mannen. Hier is kwaliteit vooral belangrijk en wil je niet rondlopen met een horloge dat uit een grijpmachine van de kermis lijkt te komen.

Daarnaast moet je horloge uiteraard goed passen. Check deze tips om altijd het perfect passende heren horloge te vinden. En als je weet waar je op moet letten, hebben we een lijst van 10 strakke horloge modellen voor je om aan je collectie toe te voegen.

8. Oorbellen geschikte sieraden voor mannen?

Over oorbellen bij mannen zijn de meningen verdeeld. Waar de één het echt niet vind kunnen, is het voor de ander een prima toevoeging aan je look. Als je een oorbel zelf mooi vindt staan, kun je er gewoon voor gaan. Bedenk je wel dat sommige vrouwen het een afknapper vinden.

Celebs en sieraden

Met deze 8 tips weet je nu waar je op moet letten als je sieraden gaat shoppen. Benieuwd naar de bling waar celebrities mee rondlopen? Dit zijn de stijlvolle luxe horloges waar John Mayer mee rondloopt, terwijl Max verstappen het relatief betaalbaar houdt.