shell-miljardenwinst-salaris-topman
Geld & Carrière

Shell boekt miljardenwinst: dit megabedrag verdient hun topman

Shell, een van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld, blijft maar doorgaan met gigantische winsten boeken. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar werd er een miljardenwinst behaald. Maar hoeveel bedroeg deze winst eigenlijk, en hoeveel verdient de topman van Shell mee aan dit financiële succes? Laten we eens een kijkje nemen!

Miljardenwinsten van Shell

Shell heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van maar liefst 8,7 miljard dollar geboekt. Hoewel dit een indrukwekkend bedrag is, is het wel iets minder dan het recordjaar 2022. Dit komt door lagere gas- en olieprijzen en hogere belastingen. Vorig jaar stegen de energiekosten nog enorm na de Russische invasie in Oekraïne, waardoor Shell grotere winsten kon boeken.

Ondanks deze vermindering van winst heeft Shell aangekondigd om voor 4 miljard aan eigen aandelen in te kopen, zodat de aandeelhouders kunnen profiteren. Dit zal de kosten van dividenduitkeringen en het kopen van eigen aandelen verhogen tot € 12 miljard in het eerste halfjaar. Er komen deze week nog meer winst rapporten aan van grote bedrijven die erg belangrijk zijn voor de investeringsmarkten.

Dit verdient de CEO van Shell

Vorig jaar was er een nog Nederlander die de CEO rol bij Shell bekleedde, Ben van Beurden. Hij ontving vorig jaar een salaris van bijna $ 12 miljoen, omgerekend is dat ongeveer € 10,9 miljoen. Dit was een stijging van 50% in vergelijking met zijn voorgaande salaris, dit kwam door de recordwinsten van $ 40 miljard van afgelopen jaar. Van Beurden ontving een bonus van ongeveer $ 3 miljoen en $ 5,8 miljoen aan aandelen.

Van Beurden trad af aan het einde van 2022 en werd vervangen door Wael Sawan. Sawan ontvangt in 2023 basissalaris van ongeveer $ 1,7 miljoen met een bonus die naar verwachting hoger zal zijn dan het salaris. Dit basissalaris is ongeveer gelijk aan zo’n anderhalf miljoen euro. Hiermee verdient Wael Sawan per week bijna € 30.000, wat bijna gelijk staat aan het gemiddelde jaarsalaris in Nederland.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shell (@shell)