Geld & Carrière

Deze fysieke selectieprocedure doorloop je bij de brandweer

sporttrest brandweer
Foto: Freepik.com

Droom je ervan om mensen in nood te helpen en levens te redden? Dan is een carrière als brandweerman wellicht iets voor jou. Maar let op, het pad naar dit nobele vak gaat gepaard met pittige fysieke uitdagingen en eisen. Brandweerman is een zwaar, veeleisend beroep dat kracht, conditie en vastberadenheid vereist. In dit artikel nemen we je mee door de selectieprocedure en laten we je zien wat je moet kunnen om aan de strenge fysieke vereisten van een baan bij de brandweer te voldoen.

Werkzaamheden van de brandweer

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn brandweermannen het merendeel van de tijd niet bezig met het blussen van brandjes. Voor het grootste gedeelte ondersteunen zij veelal het ambulancepersoneel. Denk aan het afhijsen van een patiënt die woont in een appartement op vijf hoog en het reanimeren van een patiënt waar natuurlijk veel kracht én uithoudingsvermogen voor nodig is.

Daarnaast redden zij natuurlijk ook mensen en dieren uit benauwde situatie, zoals de klassieke kat uit de boom redden of personen uit auto’s liften na een ernstig auto-ongeluk. Ook voor incidenten met gevaarlijke stoffen rukken de brandweerlieden uit. Denk hierbij aan een lek dat is ontstaan in een benzinetank. Speciaal hiervoor heeft de brandweer professionele anti-chemicaliënpakken om hunzelf te beschermen. Zo blijkt maar weer dat je van vele markten thuis moet zijn. Vandaar dat de selectieprocedure streng is voor de toekomstig brandweerlieden.

selectieprocedure-brandweer

De brandweer selectieprocedure

Voordat je officieel als brandweerman of -vrouw aan de slag kunt gaan, moet je een selectieprocedure doorlopen. Deze procedure bestaat uit 5 onderdelen:

  • Sollicitatie: dien je sollicitatiebrief en je cv in. De basiseisen om in aanmerking te komen voor de selectieprocedure zijn dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn en dat je een vmbo-kader diploma of mbo niveau 3 moet hebben.
  • Sporttest: als je sollicitatie en cv in orde zijn, word je uitgenodigd voor de sporttest. Dit omvat een fysieke vaardigheidstest met vier hoofdonderdelen: uithoudingsvermogen, hindernisbaan, zwemvaardigheid en de krachtproef. Als je op alle onderdelen minimaal voldoende presteert, haal je deze test.
  • Psychologische test: na de sporttest volgt een psychologische testdag. Hierbij word je op drie onderdelen beoordeeld: het selectiegesprek, een psychologische test en een engtetest. De combinatie van de scores op deze tests bepaalt of je doorgaat naar de volgende ronde.
  • Outdoorkamp: deelnemen aan een outdoorkamp is het volgende obstakel. Als je deze met succes doorstaat, heb je nog één laatste stap te gaan.
  • Keuring: als laatste onderdeel krijg je een medische keuring door een arbo arts en een laatste fysieke test door een sportinstructeur: onder andere wordt getest of je geen hoogtevrees hebt, door een 30 meter hoge ladder te beklimmen.

selectieprocedure-brandweer

De onderdelen van de brandweer sporttest

Laten we de fysieke eisen voor een carrière bij de brandweer eens wat gedetailleerder bekijken. De sporttest bestaat uit vier onderdelen. Voor alle vier moet je minimaal een voldoende scoren om brandweerman/vrouw te kunnen worden:

Hindernisbaan

Bij de hindernisbaan word je beoordeeld op 4 facetten: coördinatie, behendigheid, veiligheid en krachtuithoudingsvermogen. Het parcours bestaat uit vijf verschillende banen die je drie keer met korte rustperiodes aflegt. Een voldoende halen op 3 van de 4 facetten is vereist om voor dit onderdeel te slagen.

Krachtproef

De krachtproef test je krachtuithoudingsvermogen. Je doorloopt een krachtcircuit om de 5 subonderdelen buikspieren, armspieren, borstspieren, rugspieren en touwklim vaardigheden te beoordelen. Je mag geen onvoldoendes scoren op de subonderdelen.

Zwemproef

Tijdens de zwemproef wordt je zwemvaardigheid beoordeeld, zowel op je buik als op je rug, evenals je vermogen om onder water te zwemmen. Je moet minimaal 15 meter aaneen onder water zwemmen, in een overal. Daarna zwem je twee banen schoolslag en drie banen rugslag. Elke baan is 25 meter lang. Zwem je dit alles in 5 minuten of minder, dan heb je een voldoende.

Duurloop

Bij de duurloop wordt je uithoudingsvermogen getest door 6 kilometer op een atletiekbaan te rennen. Als man moet je dit binnen 30 minuten voltooien, als vrouw binnen 32 minuten.
selectieprocedure-brandweer

Duiktest

De duiktest noemen we even apart. Deze test richt zich met name op zwem- en duikvaardigheid, maar telt niet mee in de beoordeling van de selectieprocedure. De duiktest helpt je ontdekken of je talent hebt op het gebied van zwemmen en duiken en kan mogelijk leiden tot een carrière als duiker bij de brandweer.

Dit is het niet misselijke pad naar een brandweercarrière. Een uitdagend traject, maar met  passie, inzet en de juiste psychische en lichamelijke capaciteiten is een carrière als brandweerman of -vrouw binnen handbereik. Wil je alle details van de sporttest nog eens rustig nalezen? Check dan het document Sporttest Brandweer.