Food & Drinks

De Schotland Whisky Experience reis moet op jouw bucketlist

Schotland Whisky Experience reis bucketlist

Als we aan Schotland denken dan denken we aan oude kastelen, doedelzakken en het mysterieuze Loch Ness. Maar whisky hoort ook in dit rijtje thuis. Het is de nationale drank van Schotland, en een belangrijk onderdeel van de Schotse cultuur. Als je een een liefhebber van deze drank bent en het mooiste van Schotland wilt zien, dan is de Schotland Whisky Experience echt iets voor jou.

Schotland en de historie van whisky

Whisky wordt al sinds mensenheugenis geproduceerd in Schotland. Het woord is afgeleid van het Gaelic ‘uisge beatha’ wat je uitspreekt als iesjkje bjahe, dit betekent ‘levenswater’. Als je meer wilt weten over dit mooie land en de rijke historie, waar de productie van whisky onderdeel van is, dan is het een fantastische ervaring om door het land te rijden en de enige Malt-Whisky Trail ter wereld te bezoeken.

Schotland ontdekken doe je door te kijken en te proeven. De rijke cultuur van het land kent vele distilleerderijen, sommigen zijn al generaties in handen van dezelfde familie. Er zijn verschillende tours te boeken die niet alleen het mooiste van Schotland laten zien, maar je ook meenemen naar de beste en beroemdste distilleerderijen van dit prachtige land. De Famous Grouse experience is hier een goed voorbeeld van. Maar het beste is te vinden in de regio Speyside.

Speyside: het whisky hart van Schotland

Speyside is het whisky hart van Schotland. Het wordt ook ‘De Malt Whisky Country’ genoemd. De regio kent maar liefst 50 stokerijen, waarvan de oudste dateert uit 1786. Als je een liefhebber bent van deze drank dan mag een bezoek aan deze regio niet ontbreken.

De naam van de regio is afgeleid van rivier de Spey, waar ook het water voor de geproduceerde whisky’s vandaan komt. Bekijk ook even de 5 lekkerste whiskys voor 2022 en de duurste whisky’s ooit verkocht.

Het is mogelijk om te overnachten in de omgeving en je kunt er verschillende proeflokalen bezoeken. De streek heeft zeven wereldberoemde stokerijen. Voor de liefhebber is een bezoek aan Speyside een absolute aanrader. Maar voor de ultieme ervaring is het volgen van de Malt -Whisky trail iets wat je gedaan moet hebben tijdens een bezoek aan dit mooie land.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Neil Strachan (@nstrach87)

Malt-Whisky Trail: een goddelijke route

Scotland’s Malt-Whisky Trail is de enige rondreis ter wereld in zijn soort. De route loopt dwars door de regio Speyside en doet zeven wereldberoemde distilleerderijen aan. De route neemt drie dagen in beslag en wordt per auto afgelegd.

Maar er zijn ook tours die een route door Schotland per trein aanbieden. Het is maar wat je zelf wilt. Je kunt de streek uiteraard ook zonder begeleiding bezoeken.Om het overzichtelijk te maken hebben we hieronder een rijtje gemaakt met maatschappijen die deze tours aanbieden:

  • Rondreis Scottish Whisky Railway Tour
  • Speyside Malt Whisky Trail
  • Speyside Way Whisky Trail
  • Whisky reizen Schotland

Malt-Whisky Trail: per trein of auto

Je kunt zelf kiezen in hoeveel dagen je Schotland en haar rijke whisky cultuur wilt ontdekken. Schotland is het mekka voor de liefhebber van whisky. Nu we weer kunnen en mogen reizen moet deze reis zeker op je bucketlist.

Rondreis Scottish Whisky Railway Tour

Een rondreis per trein door Schotland, inclusief een bezoek aan Speyside. De route wordt bepaald aan het hoeveel dagen dat je boekt. Check: Rondreis Scottish Whisky Railway tour

Speyside Malt Whisky Trail

Deze route leg je zelf per auto af. Er zijn verschillende kaarten en bezienswaardigheden te downloaden, zodat je op eigen houtje Speyside kunt verkennen. Check: Speyside Malt Whisky Trail

Speyside Way Whisky Trail

Als je van wandelen houdt dan is dit een tour dat op je lijf geschreven is. Met deze tour wandel je samen met anderen de beroemde Schotse Whisky-Trail. Check: Speyside Way Whisky Trail

Whisky reizen Schotland

Op deze website heb je de keuze uit verschillende tours. Kies wat jou het meeste aanspreekt, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Check: Whisky reizen Schotland

Dit is nog maar een greep uit de tours die beschikbaar zijn. Je kunt er dus zelf voor kiezen op welke manier je het prachtige Schotland en de lekkerste whisky’s ontdekt. Zet ze maar vast op je bucketlist!