Wheels

Schimmel in de airco van je auto? Zo herken je het en los je het op

schimmel-airco-auto-oplossen
(Foto: Freepik)

Heb je een muffe lucht in de auto? Dan kan het zomaar eens zijn dat er schimmel in de airco is ontstaan. Klinkt erg vies en dat is het ook, maar het is ook weer gemakkelijk op te lossen als je er op tijd bij bent.

Wie denkt dat je de airco alleen voor verkoeling in de zomer gebruikt heeft het mis. In de herfst en winter voorkom je met de airco onder andere dat je ruiten beslaan. We maken er dus meer gebruik van dan we denken. Extra belangrijk dus dat je deze onderhoud en daarmee gezondheidsproblemen voorkomt.

Verschillende soorten airco’s in je auto

Voordat we over schimmel beginnen, is het goed om te weten welk type airco je zelf in je auto hebt. Er zijn namelijk drie verschillende soorten airco’s leverbaar. We hebben het hier dus niet over de airco in je huis.

schimmel-airco-auto-oplossen
(Foto: Freepik)

1. Handbediende airconditioning

Bij de handbediende airco moet je zelf de temperatuur en blaaskracht instellen. De airco reageert niet automatisch op temperatuurschommelingen in de auto. Heb je het warm, dan zet je de airco kouder en/of laat je hem harder blazen. Dit soort vind je terug in de meeste ietwat oudere auto’s.

2. Semiautomatische airconditioning

De semi-automatische airco, ook wel climatic genoemd, houdt zelf de temperatuur in de gaten, maar de blaaskracht moet je zelf instellen. Het systeem gebruikt sensoren om de ingestelde temperatuur te vergelijken met de temperatuur op verschillende plekken in de auto.

3. Volautomatische airconditioning

Tot slot is er de volautomatische airco, in auto’s bekend als climate control. Deze regelt zelf de optimale klimaathuishouding in het interieur van de auto met behulp van sensoren. Je hoeft alleen nog maar de gewenste temperatuur in te stellen en het systeem doet de rest. De meeste nieuwe auto’s zijn voorzien van deze vorm van airconditioning.

Voor alle airco’s geldt. Reinig deze zo nu en dan grondig. Gebruik hiervoor wattenstaafjes en houd je aan onderstaande tips om schimmel te allen tijde te voorkomen.

schimmel-airco-auto-oplossen
(Foto: Freepik)

Hoe herken je schimmel in je airco?

Dan nu naar die brandende vraag: hoe herken je schimmel in je airco? Blijf de airco regelmatig controleren. De impact van de schimmel op je gezondheid is inherent aan hoe lang het er zit. Hoe langer de schimmel zich in je airco blijft ontwikkelen, hoe schadelijker het voor je gezondheid is. De schimmel wordt gecreëerd door de vochtige omgeving van de airco.

Naast dat schimmel kan opvallen door zijn karakteristieke witte of zwarte kleur, valt vooral de geur op. Stap je in de auto, ruik dan eens even goed. Zet vervolgens de airco aan, stap uit en kom 2 minuten later terug. Hangt er een muffe of natte geur? Dan weet je vrijwel zeker dat er schimmelvorming is.

Wil je het zeker weten? Dan zul je toch echt moeten kijken en achter de airco-installatie gaan kijken. Verstopte lekbakjes zijn een grote oorzaak van de groei van schimmel. Schimmel verspreidt zich vervolgens middels sporen, deze zijn niet zichtbaar voor het oog. Lukt dit zelf niet, breng dan een bezoekje aan de garage. Zij kunnen gemakkelijk achter je airco een kijkje nemen.

schimmel-airco-auto-oplossen
(Foto: Depositphotos) Foto: Freepik

Zo los je schimmel in je airco op

Eén van de belangrijkste maatregelen die je kunt treffen om schimmel in de airco van je auto te voorkomen, is door de airco regelmatig te gebruiken. Zelfs als het buiten koud is, kun je de airco aanzetten om vocht uit de lucht te halen. Dit helpt om het interieur van je auto droger te houden, wat de groei van schimmels en bacteriën beperkt.

Een andere manier om schimmel in de airco van je auto te voorkomen, is door de airco minimaal tien minuten voor aankomst uit te zetten. Dit geeft de verdamper de tijd om goed te drogen, wat de groei van schimmels en bacteriën beperkt. Bovendien zorgt het ervoor dat de overgang tussen de koele auto en de warme buitenlucht minder groot is, waardoor alle inzittenden de tijd hebben om aan de oplopende temperatuur te wennen.

schimmel-airco-auto-oplossen
(Foto: Freepik)

Naast regelmatig gebruik van de airco en het tijdig uitschakelen ervan, zijn er nog een paar andere dingen die je kunt doen om schimmel in de airco van je auto te voorkomen. Zo kun je bij een opgewarmde auto eerst de raampjes openen, zodat warme lucht kan worden afgevoerd. Hierdoor hoeft de airco niet meer te koelen dan nodig is, wat brandstof bespaart.

Verder is het belangrijk om de airco in te schakelen in de recirculatiestand als het koud en nat is. Dit voorkomt beslagen ruiten, doordat de lucht in het interieur snel droog wordt en de ruiten niet langer beslagen zijn. Veel moderne auto’s hebben bovendien een automatische stand om beslagen ruiten te ontwasemen, waarbij de airco op volle kracht op de voorruit blaast en de luchtrecirculatie wordt ingeschakeld.