vapen
Health

Hoe schadelijk is vapen eigenlijk voor jouw gezondheid?

Met het oog op een gezonde generatie wordt er op dit moment door de overheid een ware oorlog tegen het roken gevoerd. Steeds meer plekken zijn rookvrij en de prijzen van tabak stijgen tot bizarre hoogten. Voor veel mensen is vapen een goed alternatief. Het gebruik van een e-sigaret wordt als een ‘gezond alternatief’ beschouwd, maar is dat ook zo? Wij zochten het uit.

Vapen is populair

Vapen wordt steeds populairder omdat roken steeds voor veel mensen minder aantrekkelijk wordt. Door de maatregelen om roken uit de maatschappij te verbannen stappen veel mensen over op vapen (een ander woord voor elektronisch roken, of dampen). Deze vape-pennen kunnen worden gevuld met een vloeistof dat in talloze smaken is te verkrijgen. Van watermeloen tot suikerspin, voor ieder wat wils. Deze vloeistoffen zijn ook verkrijgbaar met nicotine.

Producenten van vape-producten prediken dat vapen een goedkoper en gezonder alternatief voor tabak is. Maar is het ook beter voor je gezondheid? Volgens het RIVM bevat de damp van vape-vloeistoffen veel schadelijke stoffen, zoals propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Deze stoffen kunnen hartkloppingen veroorzaken, en zelfs een verhoogde kans op kanker. Volgens het Trimbos Instituut is vapen minstens net zo gevaarlijk als reguliere tabak.

vapen

Schadelijk voor de luchtwegen

Dat het roken van tabak schadelijk voor de luchtwegen is dat is al bewezen. Tabaksfabrikanten zien door de maatregelen tegen roken hun omzet verminderen, dus produceren ze vervangers, zoals de e-sigaret. Het Trimbos Instituut noemt vapen ‘de snoepwinkel van de tabaksindustrie’ dat vooral op jongeren is gericht. Volgens hen ziet de tabaksindustrie toekomst in jongeren, omdat ‘jong en verslaafd’ nu eenmaal voor een langere termijn geld oplevert.

In een rapport van het RIVM staat te lezen dat de damp van een e-sigaret schadelijk voor de gezondheid is, met name voor de longen. Daarom worden zoete smaakjes in vape-vloeistoffen vanaf 1 januari 2023 verboden. Vanaf die datum is alleen de tabaksmaak nog verkrijgbaar. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat jongeren minder snel in de verleiding komen om te gaan vapen.

vapen schadelijk