Health

Zo lang moet je in de sauna verblijven voor een optimaal resultaat

Zo lang moet je in de sauna verblijven voor een optimaal resultaat

Een bezoek in de sauna is lekker ontspannend, en heeft een positief effect op lichaam en geest. Het is goed voor de gezondheid, dus is het voor iedereen aan te raden om regelmatig een sauna te bezoeken. Maar wat is de ideale tijd om in een sauna te verblijven? Hoe haal je het beste resultaat uit je saunabezoek? We hebben uitgezocht wat de meest perfecte tijdsduur is om een optimaal resultaat te bereiken.

Bezoek aan de sauna

De Finnen kennen de voordelen van een sauna al eeuwen. Zij leefden vroeger in deels onder de grond gebouwde hutten. Deze stulpjes werden verwarmd door hete stenen, waardoor de temperaturen in de hutten stegen. Nu, eeuwen later hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken uitgewezen dat de sauna een positief effect heeft op spieren, gewrichten, en de huid.

Ook voor de geest is een bezoek aan de sauna een ideaal middel om stress en spanning te verminderen. Het serotoninegehalte neemt toe, wat resulteert in een relaxed en gelukkig gevoel. Een Fins onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat een regelmatig bezoekje aan de sauna de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Ook de doorbloeding wordt beter, en je immuunsysteem wordt sterker.

sauna afkoelen

Ideale tijdsduur bezoek aan de sauna

Het verblijf in de cabine is maar een onderdeel van het bezoek. Het is belangrijk dat je eerst een warme douche neemt om je lichaam op te warmen. Daarna breng je maximaal een kwartier door in de vooraf opgewarmde saunacabine, anders wordt je huid te warm, en dat is niet goed voor je. Na een kwartier moet je weer afkoelen, zowel je huid als je longen. Dit doe je door een koude douche te nemen of in een koud bad te springen.

Na het afkoelen neem je rustig de tijd om bij te komen. Neem een warm voetenbad om weer op een normale temperatuur te komen. Na dertig minuten kun je het bovenstaande ritueel weer herhalen. Op deze manier raakt je lichaam niet oververhit, of juist onderkoeld. De ideale tijd om in een sauna door te brengen is dus vijftien minuten, maar je bent bij elkaar ongeveer een uur bezig om het optimale uit je saunabezoek te halen.

sauna ritueel