Geld & Carrière

Oliereus Saudi Aramco boekt recordwinst: nu het grootste bedrijf ter wereld

aramco

De meeste mensen noemen Apple, Google of Amazon als je ze vraagt naar het grootste bedrijf ter wereld. Het is echter het Saoedische oliebedrijf Aramco dat de lijst van de grootste bedrijven ter wereld aanvoert. Olie wordt steeds schaarser, en daar heeft de hele wereld last van, behalve Aramco, die zag de winst met maar liefst 110 procent stijgen. Wij smeerden hem even naar Saoedi Arabië.

Megawinsten door marktomstandigheden

Terwijl Rusland olie op het vuur gooit, pompt het grote Saoedische oliestaatsbedrijf Aramco dagelijks miljoenen liters van het zwarte goedje uit de grond. De huidige marktomstandigheden zorgen ervoor dat de olieprijzen flink omhoog worden geduwd, en daar hebben de oliesjeiks in het land profijt van. Over het tweede kwartaal van 2022 boekte het bedrijf een winst van $48,4 miljard, waardoor het met stipt op de eerste plek van het lijstje met de grootste bedrijven ter wereld komt te staan.

Dat wil zeggen dat het bedrijf nu groter is dan Google’s Alphabet, Meta en Tesla. Aramco is verantwoordelijk voor ruim 10 procent van de olievoorziening ter wereld. Het Saoedische bedrijf maakte in 2021 een mega-winst van 110 miljard dollar, zo valt te lezen uit een krantenbericht van RTL Nieuws. Het bedrijf heeft op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van een duizelingwekkende 2.358 miljard dollar.

aramco

Saudi Aramco is het grootste bedrijf ter wereld

Saudi Aramco is nu het grootste bedrijf ter wereld, dat door Apple op de hielen wordt gezeten met een marktkapitalisatie van 2.353 miljard dollar. Het oliebedrijf heeft een capaciteit van 10 miljoen vaten per dag en een bewezen reserve van maar liefst 260 miljard vaten, dat is een kwart van de wereldreserves. Aramco pompt de olie uit de Ghawar, een olieveld dat in 1948 werd ontdekt en tot op de dag van vandaag goed is voor vijf miljoen vaten per dag.

Zolang de wereldwijde crisis, en met name de oorlog in Oekraïne voort blijft duren zal het bedrijf megawinsten blijven boeken. De oliedomme beslissingen van bepaalde regeringsleiders zorgen voor onrust op de markt, en dat is wereldwijd te voelen. Olie wordt gebruikt voor de productie van plastic, diesel, etc, maar het is vooral van levensbelang voor industrie en vervoer. Zonder fossiele brandstof stopt een economie, en dat weten ze in Saoedi Arabië ook.