Media

“Sarcastische mensen zijn beter in alles”

Sarcastische mensen zijn beter in alles

Je kent ‘m wel, die ene collega of vriend die net even wat scherper en gevatter is dan de rest en elke opmerking brengt met een ondertoon van sarcasme. Grote kans dat die persoon sneller promotie maakt dan jij. Onderzoek wijst namelijk uit dat kantoorsarcasten beter zijn in vrijwel alles.

Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes, toont aan dat sarcastische mensen op de werkvloer creatiever zijn en betere keuzes maken.

Onderzoekers van Harvard en de Europese business school INSEAD voerden drie experimenten uit door deelnemers gesprekken te laten simuleren. Bij de eerste proef werd de groep verdeeld in mensen die iets sarcastisch of oprecht moesten zeggen, een groep die iets sarcastisch of oprecht moest aanhoren en een groep die een neutraal gesprek moest voeren.

Bij de tweede proef moesten deelnemers onthouden wanneer er iets sarcastisch, oprecht of neutraal werd gezegd en bij de derde proef moesten ze zelf een sarcastische, oprechte en neutrale reactie geven op grap. Vervolgens moesten alle deelnemers een creatieve opdracht uitvoeren.

En wat bleek, de groep die telkens de sarcastische opdrachten kregen waren significant creatiever! Volgens de onderzoekers komt dit doordat het maken sarcastische opmerkingen ervoor zorgt dat je abstracter kunt denken en daardoor beter doorhebt wat de letterlijke of figuurlijke betekenis is van een opmerking.

thumbs up

Mensen die uit zichzelf dus sarcastisch zijn begrijpen beter wat een ander nou werkelijk bedoelt en presteren vaak beter op de werkvloer. Heb jij altijd te maken met een sarcastische vriend of collega? Niet getreurd, want het krijgen van sarcastische reacties kan hetzelfde resultaat hebben.

Het is daarbij wel belangrijk dat je de persoon die de sarcastische opmerkingen maakt goed kent en vertrouwd. Anders zorgt sarcasme juist voor het tegenovergestelde, wat resulteert in conflicten op de werkvloer.