IBM VTFET wafer
IBM VTFET wafer / Beeld: IBM
Tech

Met Samsung’s nieuwe chip gaat je smartphone-batterij een week mee

Samsung en IBM zijn onophoudelijk bezig met het proberen te verbeteren van hun elektronische chips. De laatste ontwikkeling is een chip, waarbij transistoren verticaal op elkaar gestapeld worden. Dit zogenaamde Vertical Transport Field Effect Transistors (VTFET) ontwerp zou ervoor moeten zorgen dat je smartphone het maar liefst een week volhoudt zonder opladen.

Opvolger FinFET technologie

Bij de meeste chips die op het moment in onze devices en gadgets zitten, zijn de transistoren horizontaal geplaatst. Door de transistoren verticaal te stapelen zouden chips uitgerust kunnen worden met meer transistoren. Het VTFET-design is bedoeld als opvolger van de huidige FinFET technologie, die momenteel gebruikt wordt voor de meest geavanceerde chips op de markt.

Samsung chip week batterijduur
VTFET vs. FinFET / Beeld: IBM

Hoewel het nog even zal duren voordat de nieuwe chips terecht komen in consumentenproducten, is er volgens Samsung en IBM behoorlijk wat om naar uit te kijken. De nieuwe chips zouden namelijk 85 procent minder energie verbruiken dan onze huidige chips en de performance verdubbelen.

Lange batterijduur en krachtige IoT-devices

Wat betekent dat in het dagelijkse leven? Volgens de claims van beide bedrijven zou je hiermee je smartphone maar eens in de week hoeven opladen in plaats van om de paar dagen. Verder zou het nieuwe chip-design ook moeten zorgen voor krachtigere IoT-devices en minder energie-intensieve crypto mining. Het ontwerp zou zelfs ook belangrijk kunnen zijn voor ontwikkelingen in de ruimtevaart.

Ontwikkelingen in chip technologie

De overstap naar verticaal gestapelde transistoren is op zich een logische. Als je horizontaal geen ruimte meer hebt op je chip kun je maar één kant op, tenzij je kleinere transistoren weet te maken. Ook Intel lijkt die kant op te gaan, hoewel zij meer gefocust zijn op het stapelen van chip componenten in plaats van individuele transistoren.

Eerder dit jaar kwam IBM al met zijn eerste 2nm chip. Hier maakt het bedrijf gebruik van het FinFET ontwerp om meer transistoren op de chip te kunnen verwerken. Vergeleken met de meest geavanceerde 7nm chips van tegenwoordig, levert de nieuwe chip een prestatiewinst op van 45 procent.