Tech

Sam Bankman-Fried: veelbesproken ex-CEO van FTX verliest 16 miljard dollar

Sam Bankman-Fried verliest 16 miljard dollar

Ooit werd Sam Bankman-Fried geprezen als de “Koning van Crypto”. De voormalige CEO van FTX , een van de grootste crypto handelsplatformen in de wereld, is echter bijna al zijn rijkdom van 16 miljard dollar in slechts acht dagen verloren toen zijn imperium instortte. Begin 2022 werd FTX gewaardeerd op 40 miljard dollar, maar uit een recent onderzoeksrapport van CoinDesk bleek dat SBF mogelijk de financiën niet op orde heeft met betrekking tot de FTT, de eigen token van FTX. Na dit nieuws klapte de cryptomarkt in elkaar. Maar wie is de man achter FTX?

Het verleden van Sam Bankman-Fried

Voordat hij FTX in 2019 lanceerde, behaalde de slimme SBF een diploma in natuurkunde en wiskunde. In 2017 lanceerde hij Alameda Research, het bedrijf waarmee hij investeerde in verschillende andere bedrijven en tokens. Nadat hij in 2018 een crypto-conferentie in Macau had bijgewoond, motiveerde dat hem om een jaar later FTX te lanceren. Tijdens zijn hoogtepunt was SBF ongeveer 26,5 miljard dollar waard en werd hij ook bestempeld als “moderne JP Morgan” omdat hij meerdere noodlijdende bedrijven in de crypto wereld redde.

FTX groeide snel uit tot een van de grootste crypto handelsbeurzen. Begin november 2022 werd echter duidelijk dat zijn FTX maar 1 miljard dollar aan liquide middelen had, ten opzichte van een tekort van 9 miljard dollar. Omdat FTX de onvoldoende middelen zou beschikken was er kort sprake van een overname door Binance, het grootse handelsplatform voor crypto, om FTX te redden. Deze overname ging echter niet door, waardoor de cryptomarkten instortte.

De snelle ondergang van FTX

Momenteel lopen er onderzoeken naar de ondergang van FTX. Alle ogen zijn gericht op Sam Bankman-Fried voor het verkeerd omgaan met de fondsen van klanten. In een reeks Tweets nam SBF alle verantwoordelijkheid op zich voor het falen van FTX, waarbij hij het gebrek aan “transparantie” van zijn kant beschuldigde. Niet veel later stapte Bankman-Fried op als CEO van FTX.

De autoriteiten van de Bahama’s, waar het kantoor van FTX momenteel is gevestigd, zouden een eerste onderzoek leiden. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Securities & Exchange Commission zouden FTX onderzoeken. Op dit moment wordt nog bepaald of de gebruikers die geld verloren hebben hun geld terug zullen krijgen of niet – maar voordat hij aftrad als CEO verzekerde SBF dat dit de hoogste prioriteit van de beurs zal zijn.