Crypto

Crypto-oplichter Sam Bankman-Fried uit gevangenis door borg van 250 miljoen dollar

sbf uit gevangenis na borg 250 miljoen

Sam Bankman-Fried is al weer uit de gevangenis. Enkele dagen nadat hij in de Bahama’s werd gearresteerd en werd overgeleverd aan de Verenigde Staten is hij dan toch weer vrij op borgtocht. Maar hoe kan het dat de voormalige CEO van cryptobeurs FTX uit de gevangenis, terwijl hij een bizar hoge borg van 250 miljoen dollar had?

Waarom Sam Bankman-Fried vrij is

De voormalige CEO van FTX is op 22 december in de rechtbank verschenen, nadat hij een dag eerder in New York was aangekomen na in de gevangenis in de Bahama’s hebben te gezeten. SBF is op borgtocht vrijgelaten nadat hij heeft toegezegd om in de toekomst voor de rechtbank te verschijnen en geen illegale dingen te doen terwijl hij op deze borgtocht is.

Veel mensen dachten dat er 250 miljoen dollar betaald zou zijn om SBF vrij te krijgen. Uit de vrijlatingsovereenkomst blijkt echter dat er helemaal geen geld is betaald. Een van de huizen van de ouders van Bankman-Fried, dat overigens is betaald met gestolen geld, is gebruikt als onderpand voor de borg van 250 miljoen dollar. Deze borg zou alleen betaald moeten worden als SBF niet voor de rechtszaken verschijnt of andere voorwaarden schendt.

De borg van 250 miljoen

Wat wel bijzonder is in dit verhaal is dat de ouders van Sam deels garant staan voor dit gigantische bedrag. SBF liet onlangs weten dat zijn vermogen van enkele miljarden naar onder de 100.000 dollar is gegaan. Daarnaast hebben zijn ouders ook het geld niet om deze borg op te hoesten, mocht die situatie zich voordoen.

Het huis dat als onderpand wordt gebruikt is daarnaast ook nog eens betaald met gestolen geld. Sam Bankman-Fried kocht huizen voor zijn ouders met geld dat van zijn voormalige cryptobeurs FTX was. Terwijl er nog gezocht wordt naar enkele miljarden dollars die zijn ‘verdwenen’, zitten SBF en zijn ouders lekker knus in een luxe huis tijdens de kerstperiode.