ex-ceo FTX Sam Bankman-Fried gearresteerd
Tech

FTX’s Sam Bankman-Fried gearresteerd: dit gaat er nu gebeuren

Sam Bankman-Fried is dan toch opgepakt! De voormalig CEO van cryptobeurs FTX stond al een tijdje onder grote druk nadat onder zijn leiding FTX in grote financiële problemen is gekomen. SBF dacht de arrestaties te ontvluchten door naar de Bahama’s te vertrekken, echter zonder gewenst resultaat. Maar waarom is Bankman-Fried opgepakt en wat gaat er nu gebeuren in de zaak rondom FTX?

De arrestatie van Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried is door de autoriteiten van de Bahama’s gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse regering, een dag voordat de voormalige CEO van FTX zou gaan getuigen voor het Congres. SBF zal waarschijnlijk uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, waar hij het gerechtelijke traject zal ingaan. De premier van de Bahama’s heeft verteld mee te werken aan deze uitlevering, omdat hij het belangrijk vindt dat de zaak rondom FTX opgelost wordt.

SBF is onder andere aangeklaagd voor het witwassen van geld en het manipuleren van de markt. In November kwam aan het licht dat het niet goed zat met de financiële situatie van FTX, één van de grootste handelsplatformen binnen crypto. Sam bleek de financiën van zijn exchange totaal niet onder controle te hebben, waarna FTX failliet ging en de cryptomarkt verder instortte. Gebruikers van het platform wachten nog op miljarden, die momenteel vermist zijn.

SBF gearresteerd een dag vóór congres

Wat apart is aan deze arrestatie, is dat Bankman-Fried een dag voordat hij zijn getuigenis zou afleggen bij de House Committee on Financial Services. In deze hoorzitting zou de val van FTX worden onderzocht en zou Sam een verklaring geven voor de toestanden rondom de cryptobeurs.

Op de dag dat hij op afstand zou getuigen aan het congres, staat nu een bezoekje aan de Magistrate Court in de Bahama’s gepland. De langverwachte hoorzitting met de House Committee on Financial Services gaat dus in ieder geval niet meer gebeuren op de geplande datum.