Salarissen Nederlandse politieke functies: Eerste, Tweede Kamer en EU Parlement

De salarissen van Nederlandse politici roepen verschillende reacties op. Aan de ene kant hoor je critici die zeggen dat politici zakkenvullers zijn, aan de andere kant kan een politicus voor een functie op vergelijkbaar niveau in het bedrijfsleven veel meer verdienen. Hoe zit het nu precies, wat verdienen onze politici eigenlijk? We zetten de salarissen in de Nederlandse politiek voor je op een rij.
Salarissen in de Tweede Kamer
Het basissalaris van een Tweede Kamerlid is 120 duizend euro per jaar. Dat is inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dit salaris geldt sinds 1 januari 2022, daarvoor was het 117 duizend euro.
Ben je fractievoorzitter, dan krijg je een toeslag. Die is afhankelijk van de grote van de fractie. De toeslag is minimaal 1% van het jaarsalaris, met telkens 0,3% erbij voor elk fractielid. Daar zit wel een maximum aan: je krijgt hoogstens 11,5% van je jaarsalaris extra als fractievoorzitter.
Een aparte functie in de Tweede Kamer is de voorzitter, op dit moment is dat Vera Bergkamp van D66. Als voorzitter verdien je flink wat meer dan een gewoon kamerlid: het salaris van de voorzitter is zo’n 150 duizend euro op jaarbasis.
Vergoedingen Tweede Kamerleden
Boven op het politieke salaris krijgt elk Tweede Kamerlid een secundaire voorziening van 717 euro per maand. Deze vergoeding is bedoeld om voorzieningen te treffen voor arbeidsongeschiktheid en ouderdom.
Wat betreft reiskosten kunnen Tweede Kamerleden kiezen uit een ov-jaarkaart eerste klas of een compensatie voor het woon-werkverkeer. Daar bovenop ontvangen ze een vergoeding van 4900 euro per jaar voor reiskosten buiten het woon-werkverkeer.
Tweede Kamerleden mogen daarnaast tot op zekere hoogte nevenfuncties hebben. Alles bij elkaar komt er toch aardig wat geld binnen, sommige van onze Tweede Kamerleden hebben dan ook een behoorlijk vermogen opgebouwd. Je leest er meer over in onze artikelen over het salaris en vermogen van parlementariërs Geert Wilders en Thierry Baudet.
Salarissen in de Eerste Kamer
Eerste Kamerlid is geen fulltime baan. Een Eerste Kamerlid, oftewel een senator krijgt een onkostenvergoeding van 32.800 euro bruto per jaar. Dat is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.
De vergoeding voor fractievoorzitters is iets hoger dan in de Tweede Kamer: minimaal 1,2% van het jaarsalaris, met telkens 0,4% extra per fractielid. De reiskosten zijn € 3.640,- per jaar, maar vooral de verblijfskosten kunnen flink oplopen. De vergoeding is hoger naarmate je verder van Den Haag woont. Woon je als senator meer dan 150 kilometer van de Eerste Kamer dan krijg je een verblijfkostenvergoeding van € 13.696,83.
Salarissen in het Europees parlement
Een Nederlandse Europarlementariër verdient een kleine 9.000 euro per maand. Daar gaat dan nog wel dubbel belasting van af: Europese en Nederlandse belasting. Aan de andere kant heeft een Europarlementariër recht op ruime onkostenvergoedingen. Om te beginnen de algemene vergoeding, een kleine 5.000 euro per maand. Dit is bedoeld om onkosten zoals kantoorruimte van te betalen. Daarnaast is er de omstreden dagelijkse verblijfsvergoeding: elk dag dat je als Europees parlementslid de presentielijst tekent heb je recht op 324 euro.
Salarissen van ministers, staatssecretarissen en de minister-president
Een minister, dus ook de minister-president verdient zo’n 175.000 per jaar. Een staatssecretaris moet van 163 duizend euro per jaar rondkomen. Daar zit vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij in.
Wat bereft reis- en verblijfkosten is het voor ministers en staatssecretarissen anders geregeld dan voor parlementariërs. Zo heeft een minister of staatssecretaris een auto met chauffeur ter beschikking. Ze krijgen geen verblijfskosten, maar woon je als minister of staatssecretaris verder dan 50 kilometer van Den Haag dan staat er gemeubileerde woonruimte dicht bij het werk ter beschikking.
Wil je meer weten over het salaris en vermogen van onze ministers? Je leest het in onze eerder verschenen artikelen over Hugo de Jonge, Wopke Hoekstra, Mark Rutte en Sigrid Kaag.