Geld & Carrière

Dit zijn de salarissen van het Nederlands elftal

Nederlands elftal
Foto: KNVB

Aankomende zondag begint het WK voetbal in Qatar. Naast het feit dat er eeuwige roem voor het Nederlands elftal is te vergaren, valt er ook heel veel geld te verdienen. Enorme prestaties leveren enorme prijzen op. We kunnen er vanuit gaan dat de spelers van het Nederlands elftal een mooi bedrag op hun bankrekening krijgen bijgeschreven. Wij zochten uit hoeveel onze Oranjeleeuwen verdienen.

Prijzengeld WK 2022 Qatar

Laten we eerst wat cijfers opzoeken met betrekking tot het WK voetbal 2022 in het algemeen. De totale prijzenpot van het WK in Qatar is maar liefst 440 miljoen dollar. De FIFA heeft de prijzenpot wat meer gespekt, want tijdens het WK in 2018 was deze nog 400 miljoen dollar. Ze kunnen het makkelijk missen, want de FIFA verdient 2,6 miljard dollar aan de televisierechten.

De winnaar van het WK in Qatar krijgt 42 miljoen dollar. Dat is 4 miljoen meer dan tijdens het WK in 2018. Het land dat de tweede plek grijpt verdient 30 miljoen dollar. De KNVB verdient gemiddeld 1,5 miljoen dollar per gespeelde wedstrijd, maar wat verdienen de voetballers die ons land naar de overwinning moeten leiden? Het salaris van bondscoach Louis van Gaal is al bekend.

Verdiensten spelers Nederlands elftal

De voetballers van het Nederlands elftal krijgen een jaarsalaris bij hun clubs. Ze kunnen echter flinke bonussen ontvangen voor hun prestaties op het veld tijdens het WK in Qatar. Als we uitgaan van de vorige WK’s dan kan elke speler 30.000 dollar aan bonus per gewonnen wedstrijd in het vooruitzicht zien, maar dat is vooralsnog een schatting. De spelers verdienen dus wedstrijd- en winstpremies als ze worden geselecteerd door de bondscoach.

In 2014 werd het Nederlands elftal derde tijdens het WK in Brazilië. Toen kregen spelers 30.000 euro per gewonnen wedstrijd. Als Oranje toen de beker had gepakt dan had elke speler een bonus van 270.000 gekregen. De verwachting is dat de bedragen voor de prestaties op het veld voor het WK in Qatar een stuk hoger liggen, maar deze zijn nog niet bekendgemaakt. Nederland doet geheimzinnig over de vergoedingen die ze uitkeren aan spelers.

Salaris spelers Nederlands Elftal

De spelers krijgen dus geen salaris van de KNVB, maar moeten het hebben van de verdiensten en extra bonussen die ze krijgen per gespeelde wedstrijd. Dat is logisch, want de voetballers staan onder contract bij verschillende voetbalclubs. Deze clubs krijgen overigens 8.700 dollar per dag van de FIFA voor elke uitgeleende speler die tijdens het WK in Qatar moet voetballen.

Wat zijn de salarissen per speler?

We kunnen wel het jaarsalaris van de bestbetaalde Nederlandse voetballers die in Oranje spelen op een rijtje zetten. Dit zijn de grootverdieners die jaarlijks flink wat geld op hun goed gevulde bankrekeningen bij mogen schrijven. Als ze hun beste beentje voorzetten tijdens het WK in Qatar dan kunnen ze daarna hun gescoorde vermogen opnieuw gaan tellen. Een scheidsrechter op het WK verdient overigens ook een aardige duit.

1. Frenkie de Jong – 18 miljoen (Barcelona)
2. Matthijs de Ligt – 16 miljoen (Bayern München)
3. Virgil van Dijk – 14,9 miljoen (Liverpool)
4. Ryan Gravenberch – 8 miljoen (Bayern München)
5. Stefan de Vrij – 7,5 miljoen (Internazionale)
6. Georginio Wijnaldum – 7 miljoen (AS Roma)
7. Donny van de Beek – 6,2 miljoen (Manchester United)
8. Nathan Aké – 5,5 miljoen (Manchester City)
9. Memphis Depay – 5 miljoen (Barcelona)
10. Steven Bergwijn – 4,6 miljoen (Ajax)